Agak-Agak La Bro, Kan Dah Mendapat

Kuala Lumpur: Peniaga kain warga Pakistan dip3njara 30 hari dan d3nda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, atas kesalahan memberi su4pan kepada pegawai Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) sebagai upah membantu melepaskan warga asing keluar dari negara ini, pada bulan lalu.

Hukvman itu dijatuhi Hakim Rozina Ayob selepas mengambil kira pengakuan bersalah tertvduh, Muhammad Irfan, 34.

Beliau turut memerintahkan tertvduh dip3njara tambahan 30 hari sekiranya gagal membayar d3nda itu.

Mengikut pertvduhan pilihan, tertvduh did4kwa memberi su4pan berjumlah RM12,500 kepada pegawai JIM di Unit Kawalan Pintu Masuk Udara di Pejabat Imigresen Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sebagai upah membantu melepaskan 20 warga Pakistan dan seorang warga Bangladesh untuk pulang ke negara asal tanpa diambil tind4kan undang-undang.

Kesalahan itu dilakukan dalam Perodua Alza di hadapan sebuah restoran di Presint 8, Putrajaya, antara jam 3.25 hingga 3.32 petang pada 16 November lalu.

Bagi kesalahan berkenaan, tertvduh did4kwa mengikut S3ksyen 214 Kanun Kes3ksaan (Akta 574) yang memperuntukkan hukvman penj4ra selama tempoh seperempat daripada tempoh penj4ra paling lama bagi kesalahan itu, d3nda atau kedua-duanya sekali jika sab!t kesalahan.

Pend4kwaan dikendalikan Timbalan Pend4kwa Raya Suruhanjaya Penc3gahan Rasu4h Malaysia (SPRM), Mahadi Abdul Jumaat manakala tertvduh tidak diwakili peguam.

Sementara itu, lelaki warga Bangladesh, Ahmmed Md Rana, 37, turut did4kwa memberi su4pan kepada pegawai JIM sebagai upah membantu melepaskan lapan rakan senegaranya pulang ke negara asal tanpa tind4kan undang-undang, pada bulan lalu.

Tertvduh didakwa memberi su4pan berjumlah RM8,500 kepada pegawai JIM di dalam Perodua Alza hadapan sebuah restoran di Presint 8, Putrajaya, antara jam 6.10 petang hingga 6.15 petang pada 16 November lalu.

Justeru, tertvduh did4kwa mengikut s3ksyen sama dengan tertvduh pertama.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan oleh Hakim Azura Alwi, kerana tertvduh tidak faham pertvduhan itu yang dibacakan dalam Bahasa Malaysia.

Tertvduh yang tidak diwakili peguam dibenarkan ikat jamin RM20,000 dengan seorang penjamin warga Malaysia sementara menunggu pertvduhan semula dengan kehadiran jurubahasa Bangladesh, pada Isnin ini.

Mereka antara 50 individu yang dit4han SPRM dalam Ops Selat membabitkan 28 pegawai imigresen, 17 ejen pekerja asing dan lima orang awam yang disy4ki terbabit dengan sind!ket penggunaan guna cap p4lsu keluar dan masuk di sempadan negara.

Ops Selat itu digerakkan SPRM dengan kerjasama Jabatan Imigresen, yang membabitkan serbvan di Putrajaya, Johor Bahru, Kota Kinabalu dan Kuching.

Sumber-MH