Aidil Zafuan Beri Peringatan

Kuala Lumpur: “Kesil4pan mudah akan ‘bvnuh’ kita, jadi saya harap kita dapat kurangkan kesil4pan apabila men3ntang Jordan nanti”.

Demikian peringatan yang diberikan ketua pasukan negara, Aidil Zafuan Abdul Radzak buat rakan sepasukan khususnya di bent3ng pertah4nan menjelang aksi g3tir berdepan Jordan dalam perl4wanan persahabatan di Stadium Raja Abdullah II dekat Amman, Jordan esok.

Jelas Aidil, pengalaman men3ntang pasukan dari rantau Arab ini sememangnya suk4r dan mereka cukup pantas menghvkum l4wan sekiranya meraih peluang terhidang.

Justeru, tonggak pertahanan tengah Johor Darul Ta’zim (JDT) itu mahu rakan sepasukan tidak melakukan kesil4pan mudah yang boleh mengundang bah4ya ke kubu negara.

“Saya mengharapkan rakan-rakan termasuk diri saya juga apabila berdepan Jordan kita takkan melakukan kesil4pan yang banyak.

“Kesil4pan akan ada dalam setiap perl4wanan, cuma kita perlu tidak terl4mpau banyak melakukan kesil4pan. Apabila kita berdepan pasukan seperti ini mereka akan bvnuh kita dengan j4ringan terutama di bahagian pertahanan.

“Kita kena fokus dan tidak melakukan kesil4pan-kesil4pan mudah kerana tugas kita adalah menjaga bent3ng pasukan dan saya harap kita fokus untuk tidak melakukan kesil4pan sebab kalau kita dapat kurangkan kesil4pan, kita boleh dapat sekurang-kurangnya seri atau tidak k4lah dalam perl4wanan itu,” katanya.

Skuad negara yang menduduki ranking ke-154 dunia ketika ini dalam rangka persiapan untuk menghadapi Piala AFF pada Disember ini.

Dua aksi persahabatan bertemu Jordan (ranking 93) esok dan Uzbekistan (ranking 84) pada Sabtu adalah medan penting buat Cheng Hoe menilai barisan pemainnya dengan tujuh muka baharu dipanggil kali ini.

Ditanya mengenai suasana pasukan ketika ini, abang kembar kepada peny3rang Negeri Sembilan FC, Zaquan Adha ini mengakui hubungan pemain baharu dan lama dilihat cukup harmoni walaupun pertama kali digabungkan bersama.

“Memang ramai juga muka baharu dalam skuad kali ini, tetapi masing-masing menunjukkan komitmen dan motivasi tinggi dalam latihan.

“Saya lihat mereka (tujuh pemain baharu) ingin tunjukkan sesuatu dan cara mereka menunjukkan mereka ingin bermain. Saya rasa mereka nak berikan yang terbaik buat pasukan kebangsaan dalam perl4wanan nanti,” katanya.

Sumber-MH