Alasan Yang sering Digunakan Lelaki Apabila Ditanya Mengenai Kesihatan

‘SAYA sakit sikit saja dan sekejap lagi baiklah’.

Itu antara alasan biasa yang sering diberi lelaki apabila ditanya mengenai kesihatannya jika dilihat kurang sihat.

Mereka juga suka mem3ndam der!ta diam, berahsia dan menafikan tahap keseriusan peny4kit dialami walaupun ketika berdepan doktor.

Tindakan mereka berkemungkinan berpunca daripada stigma bahawa peny4kit itu tanda kelemahan lelaki.

Pakar Urologi Sunway Medical Centre Velocity, Dr S Selvalingam berkata, keengganan mereka mendapatkan rawatan mewujudkan jurang perbezaan dalam tingkah laku menjalani rawatan kesihatan di antara lelaki dan wanita.

Menurutnya, lelaki sering ketinggalan dalam penjagaan kesihatan dan situasi ini bukan saja berlaku di Malaysia malah seluruh dunia.


LELAKI lebih gemar menyembunyikan penyakit dihidapi.

“Ramai lelaki gagal menjalani pemeriksaan rutin, rawatan pencegahan atau kaunseling kesihatan.

“Mereka sering mengabaikan gejala yang dialami dan lewat mendapatkan raw4tan perubatan ketika sakit atau dalam kesak!tan,” katanya.

Dr Selvalingam berkata, ini dibuktikan berdasarkan statistik yang menunjukkan, ramai lelaki menghidap b4rah pr0stat, t3stis dan zak4r malah ia dikesan pada tahap yang lewat.

“Kira-kira 60 peratus barah pr0stat di Malaysia dikesan pada tahap lewat.

“Begitu juga dengan b4rah z4kar dan test!s, secara amnya peny4kit ini dihidapi lelaki yang lebih muda, tetapi dikenal pasti pada tahap akhir.

“Sebenarnya penyakit bar4h berpotensi sembuh jika dikesan pada tahap awal. Bagaimanapun, tidak dinafikan kesedaran untuk melakukan pemeriksaan awal peny4kit ini sudah meningkat,” katanya.


Dr S Selvalingam

Menurut Dr Selvalingam, selain b4rah, ramai lelaki didapati menghidap peny4kit tidak berjangkit berbanding wanita.

“Berdasarkan data Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), lebih ramai lelaki menghidap dar4h tinggi, kenc!ng manis dan jantung.

“Begitu juga dengan peny4kit berjangk!t seperti v!rus kurang imun manusia (H!V) yang lebih kerap terjadi pada lelaki,” katanya.

Menurut Dr Selvalingam, beliau menekankan kepentingan penjagaan kesihatan dalam kalangan lelaki kerana langkah pencegahan adalah lebih penting.

“Walaupun kebanyakan peny4kit b4rah dan peny4kit tidak berjangk!t mempunyai kaitan dengan genetik, gaya hidup sihat juga perlu dititikberatkan.

“Ia termasuk tabiat pemakanan yang sihat, senaman secara berkala dan konsisten, mengelak tabiat mer0kok, penyalahgunaan d4dah atau pengambilan alk0hol,” katanya.

Menurut Dr Selvalingam, lelaki perlu peka terhadap kesihatan dan digalakkan melakukan pemeriksaan kesihatan selepas berusia 40 tahun.

“Lebih-lebih lagi jika mereka mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai peny4kit b4rah dan peny4kit tidak berj4ngkit.

“B4rah pr0stat dan payvdara antara peny4kit b4rah yang mempunyai kaitan genetik yang kuat,” katanya.

Sumber-MH