Angkara Siapa La Ni “Sungguh Tergamak”

Sekinchan: “Saya sangka beg plastik itu mengandungi barang peribadi, rupa-rupanya m4 yat bayi tanpa pakaian dan digum p4l dengan kain telekung,” kata Rosnah Rusni, 47.

Guru sekolah rendah agama itu menyedari terdapat beg plastik berwarna biru di kebun sawit di belakang rumahnya di Kampung Tali Air 11, Pasir Panjang, di sini.

Rosnah berkata, kejadian itu disedari ketika dia membuka pintu dapur kira-kira 8.30 pagi hari ini.

“Masa saya buka pintu (dapur), saya ternampak beg berwarna biru di bawah pokok sawit yang terletak kira-kira 10 meter dari pintu dapur.

“Cur!ga dengan beg itu, saya panggil anak lelaki untuk melihat isi kandungannya. Dia terk3jut apabila menemui kain putih dengan kesan da r4h sebelum memanggil saya untuk melihat sendiri (isi kandungan),” katanya ketika ditemui Harian Metro, hari ini.

Rosnah berkata, dia kehilangan kata-kata apabila menemui m4 yat bayi yang masih bertali pus4t dan digvmpal dengan kain telekung.

“Seluruh badan saya mengg!gil dan mengg3letar melihat bayi cukup sifat itu tidak berny4wa lagi.

“Dalam keadaan terk3jut, saya segera menghubungi pihak polis untuk memaklumkan kejadian terbabit,” katanya yang menetap di kampung itu sejak 13 tahun lalu.

Katanya, dia yang berada di dalam rumah sepanjang masa tidak mendengar bunyi mencur!gakan dan beranggapan perbuatan membuang m4 yat bayi terbabit k3 jam serta tidak berp3rikem4nusiaan.

“Harap polis ambil tind4kan tegas sewajarnya ke atas mereka yang melakukan perbuatan ini,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sabak Bernam Superintendan Agus Salim Mohd Alias berkata, hasil pemeriksaan awal mendapati m4 yat bayi lelaki itu cukup sifat dan dipercayai baru dilahirkan berdasarkan tali pus4t yang masih bersambung.

“Hasil pemeriksaan perubatan mengesahkan bayi itu men!nggal dun!a kurang daripada 24 jam berdasarkan keadaan d4 rah yang belum kering.

“K3s disi4sat mengikut S3ksyen 318 K4nun Kes3ksaan (KK) kerana menyembunyikan kelah!ran dan menyebabkan kem4 tian,” katanya.

Sumber-MH