Antara Faktor Yang Menj3jaskan Rentak Negeri Sembilan FC

Seremban: Kekec3waan jelas terpancar di wajah ketua jurulatih Negeri Sembilan, K Devan selepas skuad bimbingannya, Negeri Sembilan FC (NSFC) mengalami kek4lahan pertama musim ini, apabila tundvk kepada Kelantan United FC (KUFC), 2-3, malam tadi.

Lebih mengec3wakan kek4lahan itu dialami di gelanggang sendiri, Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi, dan disaksikan 1,086 penyokong skuad Hobin Jang Hobin yang buat julung kalinya dibenarkan memasuki stadium selepas lebih setahun tidak berpeluang kerana wab4k Cov!d-19.

“Saya terk3jut dengan keputusan malam ini (malam tadi), tapi kita tahu dan dapat lihat punca kekal4han itu.

“Selain kesan daripada Saiful Ridzuwan Selamat yang dilayangkan kad merah sebelum babak pertama berakhir, dua gol mudah oleh Kelantan United pada babak kedua, meran4pkan impian kita untuk mendapatkan kemenangan.

“Sepatutnya dua gol yang dij4ringkan pasukan l4wan pada separuh masa kedua itu boleh diel4k jika pemain NSFC lebih fokus dan tidak melakukan kesil4pan mudah terutama dalam kawasan gol,” katanya selepas perl4wanan.

Devan juga berkata, ketiadaan Nasrullah Hanif Johan yang tidak dapat diturunkan juga memberi kesan terutama di bahagian pertahanan dan pengganti Osman Mohd Yusoff dilihat tidak begitu berkesan bergandingan dengan Annas Rahmat.

“Pertahanan utama, Fernando Barbosa Pereira juga tidak begitu cergas kerana baharu pulih daripada kec3deraan.

“Faktor-faktor ini jelas menjej4skan rentak pasukan, malah jika kita dapat beraksi dengan 11 pemain dan bertahan dengan kemas sepanjang tempoh masa kedua, mungkin kita boleh capai kemenangan,” tegasnya.

Pengendali berpengalaman itu juga tidak men4fikan tek4nan dialami skuad Rusa apabila berada di puncak carta liga.

Beliau berkata, mana-mana pasukan yang tampil ke Paroi pasti bekerja keras untuk menang dan NSFC yang baharu dibentuk tiga bulan belum mencapai tahap prestasi terbaik.

“Kita terima kek4lahan ini dan yang penting pemain sedar sebab utama kekal4han itu, supaya mereka dapat perbaiki tahap prestasi dan tidak mengulangi lagi kesil4pan mudah yang boleh mengundang pad4h,” katanya.

Sementara itu, pengendali KUFC, Akira Higashiyama ternyata gembira dengan kemenangan dicapai anak buahnya walaupun beraksi di tempat l4wan.

Beliau berpuas hati dengan komitmen tinggi dan aksi agr3sif yang dipamerkan pemain pasukan itu sepanjang tempoh permainan.

“Biarpun NSFC berjaya menj4ringkan gol seawal minit pertama permainan tetapi ia tidak menggug4t fokus pemain, sebaliknya mereka berjaya mengatur gerak sepertimana yang kita rancangkan.

“Syabas dan tahniah kepada pemain kerana menunjukkan peningkatan dalam persembahan dan berjaya mendapat tiga mata dengan men3waskan pasukan hebat seperti Negeri Sembilan yang berada di puncak carta,” katanya.

Sumber MH