Antara Kesan Boleh Berlaku Jika Penangguhan Liga M Terlalu Lama

Kuala Lumpur: Penangguhan terlalu lama Liga Malaysia (Liga M) boleh memberikan banyak imp4k negatif bukan sahaja membabitkan soal kebajikan pemain dan pegawai, malah industri bola s3pak negara secara keseluruhan.

Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Pemain Bolas3pak Profesional Malaysia (PFAM), Izham Ismail berkata, Liga M adalah sektor profesional di mana semua pemegang t4ruh berkait antara satu sama lain.

Bukan sahaja pemain dan pasukan, malah peminat turut terkesan dengan penangguhan Liga M selain kesuk4ran pihak penaja untuk mendekati liga itu jika situasi ini berterusan.

“Pemain bergantung kepada pasukan, pasukan bergantung kepada penajaan, penajaan bergantung kepada penyiaran, selain aspek sokongan penonton, pelabur dan lain-lain, inilah kitaran yang melengkapkan industri.

“Sekiranya sa!ngan dibatal atau ditangguh, kitaran ini akan terganggu dan seterusnya memberi impak besar kepada industri bola s3pak, malah pada masa sama mengganggu momentum persiapan pasukan kebangsaan menjelang kelayakan Piala Dunia dan Piala Asia.

“Di peringkat komuniti pula terutama penyokong, mereka turut mengalami kerug!an kerana ada dalam kalangan mereka yang sudah pun membeli pas bermusim, membantu pasukan dengan pembelian produk rasmi pasukan dan lain-lain.

“Inilah hakikatnya apabila liga induk ditangguh atau dibatal, ia memberi manif3stasi besar bahawa aktiviti sukan yang seumpamanya tidak boleh dijalankan sama sekali,” katanya.

Oleh itu, beliau mengharapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dapat membenarkan sa!ngan Liga M diteruskan dengan prosedur operasi standard (SOP) k3tat selain melihat liga Eropah sebagai contoh biarpun kes penul4ran pand3mik Covid-19 di sana mencatatkan angka yang tinggi.

“PFAM merasakan tiada masalah untuk MKN membenarkan sa!ngan Liga M berlangsung kerana jika diteliti, setiap pasukan sudah pun menyiapkan diri bagi menghadapi sa!ngan ini dan sangat mengikuti SOP secara ket4t setiap kali turun berlatih.

“Berlatih dan bermain dalam stadium lebih memudahkan untuk kaw4lan keselamatan dibuat dengan adanya perimeter kaw4lan yang jelas dan dari aspek komersial, sekalipun sa!ngan dilangsungkan dalam keadaan stadium kosong, penyiaran masih boleh dilakukan bagi membolehkan penaja tidak men4rik diri atas faktor komersial.

“Perkara ini juga dilakukan di liga Eropah, dan kami melihat tiada masalah jika kita melakukan perkara serupa dan sehubungan itu, adalah wajar untuk sa!ngan liga diteruskan, selagi mana ia mengikuti SOP ket4t dan mampu dik4wal, ” katanya.

Sumber-MH