Kes T3mbak Depan Sekolah

Kuala Lumpur: Siasatan berhubung kes temb4k dan l4nggar pelajar di hadapan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Telok Datok, Banting dijalankan berdasarkan peruntukan jen4yah terancang.

Ketua Jabatan Siasatan Jen4yah (JSJ) Selangor, Datuk Fadzil Ahmat berkata, ketika ini kertas siasatan kes itu sudah dirujuk kepada Pejabat Peguam Negara untuk pertvduhan.

Menurutnya, seramai 19 individu disy4ki terbabit dengan aktiviti gengst3risme dan jen4yah terancang dit4han berkait ins!den pada 12.35 tengah hari, 25 September lalu.

“Mereka dit4han JSJ Selangor dan JSJ Bukit Aman yang melakukan operasi besar-besaran menerusi Ops Bl4ckjack dengan kita melakukan sias4tan susulan mengikut Akta Kes4lahan Kesel4matan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) ke atas kumpulan itu.

“Seterusnya 10 orang lagi dit4ngkap menjadikan keseluruhan 29 susp3k.

“Kertas sias4tan sudah dirujuk ke Pejabat Peguam Negara pada 27 Oktober lalu untuk menilai dan mengkaji bagi melaksanakan pertvduhan mengikut jen4yah terancang ke atas semua susp3k,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Fadzil berharap kejayaan menvduh susp3k di mahkamah akan dapat meng3kang sekali gus menghapuskan aktiviti berunsurkan gengst3risme dan jen4yah terancang di sekitar Banting, Kuala Langat dan seluruh Selangor.

Harian Metro sebelum ini melaporkan dua lelaki ced3ra selepas terkena beberapa das temb4kan dalam kejadian di hadapan SMK Telok Datok, Banting.

Dua m4ngsa yang ced3ra ialah pengawal peribadi dan majikannya, malah ketika cuba mel4rikan, kenderaan dinaiki turut mer3mpuh beberapa pelajar dan kereta.

Sumber-MH