Apa Salah Penghantar Makanan Hingga Dibuat Begitu

SEORANG penghantar makanan mengalami kes4kitan selepas dia dipvkul dan dit3ndang seorang lelaki dalam kejadian di sebuah rumah yang dijadikan inap desa dekat Alma, di Bukit Mertajam, pagi tadi.

Dalam kejadian jam 11.05 pagi itu, penghantar makanan berusia 34 tahun pergi menghantar pesanan pelanggan sebelum susp3k berusia 33 tahun keluar lalu memar4hinya dengan mel3mparkan kata-kata kes4t dipercayai berunsurkan perkauman.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Shafee Abd Samad berkata, susp3k kemudian men3ndang badan dan menvmbuk muka m4ngsa hingga mengalami kec3deraan namun tidak serius.

“M4ngsa yang ket4kutan terus ke balai untuk membuat lap0ran polis berhubung ins!den berkenaan.

“Hasil sias4tan mendapati m4ngsa yang bekerja sebagai penghantar makanan sejak sebulan lalu mahu menghantar pizza yang dipesan susp3k.

“Bagaimanapun, ketika tiba di kawasan kejadian, m4ngsa menghubungi susp3k untuk pengesahan alamat kerana alamat yang diberikan di dalam aplikasi WhatsApp ada sedikit kekel!ruan sebelum berjaya menemui rumah yang didiami susp3k namun dia (susp3k) keluar dan memar4hinya,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Shafee berkata, susp3k kemudian menghulurkan wang RM50 untuk membayar pesanan yang dibuatnya namun m4ngsa lambat memulangkan baki wangnya hingga menyebabkan susp3k mengambil semula wang itu dan menyerahkan semula makanan yang dipesannya kerana sudah tidak mahu membelinya.

“M4ngsa memaklumkan kepada susp3k bahawa dia akan melap0rkan pembatalan makanan terbabit kepada pihak syarikatnya lalu susp3k mengambil semula pesanannya dan mel3mparkan wang di atas lantai.

“Seterusnya, m4ngsa juga meletakkan wang baki di atas lantai sebelum beredar tetapi susp3k meminta m4ngsa mengambil kembali wang itu tetapi m4ngsa tidak mahu dan disebabkan itu susp3k memukul serta men3ndang m4ngsa.

“Susp3k juga dikatakan mahu menj4tuhkan motosikal yang ditunggang m4ngsa dan m4ngsa mempert4hankan dirinya dengan memvkul susp3k dengan topi keledar sebelum pert3lingkahan itu dil3raikan pemilik rumah berkenaan,” katanya.

Katanya, kejadian itu dirak4mkan kamera litar tertutup (CCTV) berhampiran kawasan kejadian dan ia tul4r di laman sosial Facebook.

Shafee berkata, susp3k menyewa di inap desa berkenaan sejak lima bulan lalu dan semakan yang dibuat ke atasnya mendapati dia tiada rekod jen4yah l4mpau.

Kes disi4sat mengikut S3ksyen 323 Kanvn Kes3ksaan.

Sumber-MH