Asmirul Buka Mulut

“Tungg4kan hut4ng dalam Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) adalah perkara biasa. Kami telah mempunyai perancangan untuk menyelesaikannya tetapi tiba-tiba kerajaan negeri Kedah yang diterajui Datuk Seri Mukhriz Mahathir dij4tuhkan kira-kira seminggu sebelum Aidilfitri.”

Demikian tegas bekas Setiausaha Kehormat KFA, Mohd Asmirul Anuar Aris ketika diminta mengulas mengenai beb4n hut4ng yang dit4nggung KFA ketika ini sehingga masih gag4l melun4skan gaji kepada skuad Lang Merah sejak Februari lalu.

Menurutnya, Mukhriz yang sebelum ini menerajui KFA sentiasa mengutamakan kebajikan pemain-pemain Lang Merah termasuk berusaha meluluskan bayaran tungg4kan RM1.5 juta sebelum peralihan kerajaan negeri Kedah berlaku pada pertengahan bulan lalu.

“Kami sebagai kerajaan negeri pada waktu itu ada strategi untuk menyelesaikan masalah hut4ng tersebut selepas anc4man pand3mik Covid-19 semakin berkurangan.

“Sebaliknya, pemerintahan kerajaan negeri dir4mpas. Mereka (kerajaan negeri baharu Kedah) sebagai kerajaan perlu selesaikan masalah. Sepatutnya luluskan peruntukan RM1.5 juta dulu untuk tungg4kan gaji pemain dan bukannya persoalkannya.

Mohd Asmirul berkata, isu tungg4kan hut4ng berjuta-juta ringgit bukanlah isu besar, sebaliknya cara untuk menguruskannya yang perlu diberikan keutamaan.

“Semasa kami mengambil alih KFA daripada Datuk Seri Bashah Ahmad Hanipah sebelum ini pun mempunyai mas4lah yang sama tetapi kami tidak bising, sebaliknya berusaha untuk menyelesaikannya,” jelasnya.