Bakal Berdepan Kr!sis Terbesar Seandainya Tiada Perubahan

Kuala Lumpur: Sa!ngan Liga Malaysia (Liga M) bakal berdepan kr!sis terbesar dalam sejarah penganjurannya apabila dijangka berdepan ris!ko mufl!s seandainya penyokong bola s3pak tempatan masih tidak dibenarkan ke stadium musim depan jika pand3mik Cov!d-19 berterusan.

Jangkaan itu hadir susulan kebergantungan kewangan setiap pasukan Liga M adalah daripada hasil kutipan tiket perl4wanan selain wang tajaan yang diterima daripada syarikat swasta serta badan bukan kerajaan.

Menurut Pensyarah Kanan Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi UiTM Shah Alam, Mohd Sadek Mustafa, hampir RM100 juta kerug!an secara keseluruhan bakal ditanggung oleh 24 pasukan Liga M iaitu dari Liga Super dan Liga Perdana yang boleh mengheret mereka ke kancah b4nkrap.

Katanya, jualan tiket perl4wanan adalah elemen terpenting dalam ekosistem bola sep4k di Malaysia memandangkan hasil daripada hak penyiaran dan wang kemenangan tidak semewah liga di luar negara.

Lantas, hasil kutipan tiket sememangnya penting bagi memastikan industri bola sep4k terus hidup dan berny4wa di kala negara ketika ini sedang berdepan ketidaktentuan ekonomi disebabkan oleh pand3mik Cov!d-19.

“Bermula tahun depan, Liga M dah bergerak secara swasta di mana ia dimiliki oleh pihak individu yang bergelar usahawan ataupun dimiliki secara konsortium iaitu pemilikan secara bersama.

“Jadi maksudnya, sumber kewangan pasukan datangnya daripada pemilik sendiri tanpa mengharapkan dana daripada kerajaan negeri lagi.

“Sudah tentu ia berkait dengan soal keuntungan kerana setiap pelabur pastinya mahu melihat ROI atau pulangan pelaburan dan dalam hal ini, pemilik tentunya tidak mahu rugi.

“Salah satu keuntungan dalam bola s3pak adalah menerusi kutipan tiket. Bayangkan kalau penonton masih tidak dibenarkan masuk ke stadium musim depan, saya jangka kelab ini tidak akan mampu bertahan dan mungkin boleh b4nkrap,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Jelasnya, pihak penaja juga mungkin akan sukar untuk menaja kerana sedar ROI yang diterima tidak sepadan dengan pulangan hasil penajaan kepada pasukan.

“Bila penonton tak boleh masuk stadium, secara kitaran dalam ekonomi juga menunjukkan logo atau pemasaran jenama penaja takkan dilihat oleh ribuan mata.

“Di situ nanti, penaja melihat tidak berbaloi untuk mereka menaja kerana kitaran itu tidak lengkap ekoran tiadanya audiens untuk melihat jenama mereka,” katanya.

Beliau berkata, bukan itu saja, syarikat pengeluar baju sukan juga bakal menerima tempias berikutan hal4ngan ke stadium.

“Pengeluar jersi juga akan rugi. Biasanya penonton akan ke stadium dengan memakai jersi baharu tetapi kalau tahun depan tak boleh lagi, buat apa penyokong nak beli sedangkan mereka tak boleh nak ke stadium.

“Jadi sebenarnya banyak kesan dan implikasinya kepada bola s3pak negara kalau penyokong masih dih4lang ke stadium. Kegha!rahan secara perlahan-lahan akan hilang dan akhirnya liga akan ‘m4ti’ dan dilupakan oleh penyokong.

“Saya harap pihak berwajib seperti MKN (Majlis Keselamatan Negara) dan pentadbir bola s3pak negara dapat duduk berbincang cari solusi terbaik, dengan ambil contoh liga di luar yang membolehkan penonton masuk dengan mengamalkan SOP k3tat,” katanya.

Sumber-MH