Bakal Menjadi Anc4man Utama Terengganu FC

Kuala Terengganu: Biarpun g3tir buat pemain Terengganu FC (TFC) membawa pulang tiga mata, tapi pengendali skuad itu, Nafuzi Zain menc4bar anak buahnya menamatkan kem4rau kemenangan bertemu Kedah Darul Aman FC (KDA FC) di Stadium Darul Aman, malam esok.

Menurut Nafuzi, kemenangan mampu dicapai jika pemainnya beraksi sebagai satu pasukan dengan mengikut perancangan selain tidak melepaskan peluang menj4ringkan gol.

Keyakinan jurulatih muda meningkat naik itu juga berdasarkan prestasi pemain berada pada tahap terbaik selain moral anak buahnya juga begitu tinggi untuk mengutip mata penuh walaupun bertandang ke tempat l4wan.

“Kita akui Kedah berada dalam prestasi terbaik dengan menghuni di kedudukan kedua liga setakat ini, namun kita tidak akan memberi laluan mudah kerana misi kita juga mahu mengakhiri kem4rau tanpa kemenangan.

“Jadi apa yang penting pemain perlu berwaspada dan bekerja lebih keras lagi dengan bijak memanfaatkan peluang terhidang untuk disudahkan dengan j4ringan.

“Pemain juga perlu fokus setiap masa dan mencari gol awal bagi menyunt!k semangat mereka sepanjang 90 minit perl4wanan lebih-lebih lagi pemain tahu punca keputusan kurang memuaskan dalam aksi terdahulu,” kata bekas peny3rang Terengganu itu.

Mengulas lanjut, beliau mengharapkan jent3ra pertahanan terutamanya dapat mengawal ket4t dua pel3dak utama skuad Helang Merah itu, Kipre Tchetche dan Kpah Sherman yang bakal menjadi anc4man utama buat TFC.

“Pergerakan dua penyerang itu (Tchetche dan Sherman) perlu diawasi agar tidak bergerak bebas, begitu juga dengan pemain lain bagi memastikan keputusan positif dapat dicapai,” katanya.

Mengenai pengg3mpur utamanya, David Da Silva yang sudah lima perl4wanan tidak dapat diturunkan kerana keced3raan, beliau akui lega apabila pemain kelahiran Brazil itu sudah menyertai pasukan.

“Kita harapkan kehadiran Da Silva mampu menyelesaikan ketumpulan penyudah kerana misi kita adalah tiga mata,” katanya.

Sumber MH