Batalkan Liga M

M4NSUHKAN saja liga, sedangkan orang nak pergi buat ibadah Haji tahun ini pun bat4l takkan Liga Malaysia (Liga M) lagi besar daripada buat Haji.

Demikian pandangan bekas pemain kebangsaan, Khalid Ali yang mengg3sa supaya Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dan Liga Bolasepak Malaysia (MFL) membat4lkan terus sa!ngan Liga M musim ini.

Jelasnya, tiada guna sa!ngan liga tempatan diteruskan musim ini sekiranya penonton dil4rang untuk hadir ke stadium.

Katanya, walaupun tindakan lar4ngan itu bagi memastikan penularan w4bak Covid-19 tidak berj4ngkit di kalangan penyokong namun ia kemungkinan boleh berj4ngkit dalam kalangan pemain, pegawai atau petugas ketika perlawanan berlangsung.

“Sedangkan petugas KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) yang terdiri daripada doktor, jururawat serta barisan hadapan pihak polis pun boleh terk3na Covid-19, inikan pula hanya membabitkan pemain dan pegawai perlawanan saja dalam stadium.

“Bagi saya baik bat4lkan terus dan kita mulakan balik tahun depan saja. Ini adalah jalan yang lebih baik daripada mempertaruhkan pemain dan pegawai saja demi untuk meneruskan liga.

“Kita kena ikut arahan kerajaan kerana apa yang disuarakan mereka adalah untuk keputusan yang terbaik. Kena ingat, orang yang nak buat Haji pun dibat4lkan tahun ini apalah sangat bola sepak,” katanya kepada Arena Metro.

Khalid berkata beliau faham FAM sudah menerima imbuhan penajaan bagi menganjurkan liga namun merasakan dalam keadaan situasi yang tidak menentu ini adalah lebih baik mengadakan runding semula dan mengambil keputusan wajar.

“Saya yakin penaja akan memahaminya. Lagipun liga baru empat perlawanan saja, jadi tak salah nak bat4lkan.

“Seperti mana yang disuarakan kerajaan, wab4k ini mem4kan masa untuk dipul!hkan,” ujar Khalid.