Bayangan Positif Yang Pasti Akan Kembali Bersinar

KUALA LUMPUR: Kalendar sukan bagi 2021 mungkin akan kembali ‘bersinar’ selepas Kementerian Belia dan Sukan (KBS) memberi bayangan positif termasuk membabitkan kehadiran penyokong untuk bola s3pak.

Menterinya, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican menegaskan mereka tidak boleh ‘men3kan’ butang berhenti untuk aktiviti sukan dan perlu bersedia untuk hidup bersama COV!D-19 berpandukan kepada norma baharu dan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang k3tat.

“Kita sudah mengemukakan gel3mbung sukan yang baharu dan seperti yang akan diperkenalkan oleh Majlis Sukan Negara (MKN) nanti, ia akan turut mengambil kira industri sukan.

“Tetapi ia dengan SOP yang tertentu bagi membolehkan kita membawa semula rasa kebiasaan dan sedikit sebanyak memberi manfaat lebih baik kepada industri sukan yang terkesan ketika ini.

“Ia untuk semua jenis sukan selagi SOP dalam bentuk gelembung sukan dapat dipatuhi. Pada waktu ini, kita sudah kemukakan (gelembung sukan) dan kita akan dapat saksikan aktiviti sukan kembali aktif bagi kalendar 2021.

“Kita masih ada sebulan dan saya pun diberikan petunjuk baik oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob (Menteri Kanan Keselamatan). Kita akan cuba lihat untuk membuka sektor membabitkan kegiatan rakyat terutamanya sukan dan kejohanan seperti bola s3pak.

“Saya fikir kita tidak boleh menghentikan segala-galanya tetapi kita perlu menggunakan model gelembung sukan yang baharu,” katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran Skuad Projek Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM)- Majlis Sukan Negara (MSN) di Wisma FAM, Kelana Jaya, dekat sini, hari ini.

Terdahulu, pemilik pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim berkongsi berita gembira di mana peminat bola sepak berkemungkinan besar akan kembali dibenarkan memasuki stadium untuk sa!ngan musim baharu nanti.

Jelas Tunku Ismail yang juga bekas Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), ketika ini satu SOP sedang dirangka, namun jumlah penonton yang dibenarkan adalah berdasarkan kapasiti stadium dengan hanya 10 peratus penyokong akan dibenarkan masuk.

“Berita gembira. SOP. Progress. Akan datang. Bola s3pak akan kembali.

“Kali ini dengan penyokong. 10 peratus dari kapasiti stadium,” kata Tunku Ismail menerusi akaun Instagram miliknya.

Sumber-BH