Beliau Merumuskan Mutu Pengadilan Liga Malaysia

KUALA LUMPUR: Sekalipun isu pengadilan terus menimbulkan kontr0v3rsi dalam s4ingan Liga Malaysia (Liga M) pada musim ini, ia tidak bermakna mutu pengadilan berada pada tahap yang membimb4ngkan.

Bekas Pengerusi Jawatankuasa Pengadil Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Subkhiddin Mohd Salleh merumuskan mutu pengadilan ditunjukkan pengadil tempatan sepanjang lima perl4wanan musim ini berada pada tahap yang boleh diterima.

“Kita ada pelbagai tafsiran dalam kalangan penonton dan pegawai daripada pelbagai sudut. Tetapi untuk teknikal, saya dapati prestasi keseluruhan pengadil yang sempat saya lihat dan kaji adalah berada dalam keadaan yang boleh diterima.

“Jadi tidaklah begitu burvk dan tidaklah terlalu cemerlang. Dalam keadaan yang ‘sedang sedang’. Ada juga dalam kalangan mereka yang saya perhatikan boleh diberi lebih banyak pend3dahan untuk masa depan,” katanya.

Sebagai r3kod, mutu pengadilan terus menjadi perdeb4tan menerusi beberapa ins!den sehingga menyaksikan dua pengadil Liga M sudahpun dig4ntung setakat ini atas kesil4pan yang dilakukan ketika menjalankan tugas.

Dalam masa sama, Subkhiddin yang juga tenaga pengajar bahagian teknikal Persekutuan Bola S3pak Antarabangsa (FIFA) menegaskan pengadil pada zaman ini lebih berkualiti berbanding zaman ketika dia masih lagi aktif ‘meniup wisel’.

“Saya kasihan dengan pengadil zaman sekarang walaupun mereka ada kualiti yang lebih baik. Kalau hendak dibandingkan, kita dulu pun ada juga buat salah cuma ia tidak ditul4rkan.

“Pengadil sekarang lebih baik kerana mereka ada banyak bahan pembelajaran. Tidak seperti dahulu di mana, untuk belajar menggunakan buku pun agak susah.

“Selain material pembelajaran yang lebih banyak, kita juga ada laman ses4wang dan tenaga pengajar turut berkongsi pengetahuan secara dalam talian. Perkara sebegini membantu mereka menjadi bertambah baik,” katanya.

Sumber BH