Boleh Dianggap Sebagai Pembelian Berbaloi Selangor FC

KUALA LUMPUR: Ifedayo Olusegun mungkin boleh dianggap sebagai antara pembelian paling berbaloi oleh Selangor FC (SFC) dan namanya pasti akan terus terp4hat sebagai antara peny3rang import terbaik pernah disaksikan Liga Super.

Berdasarkan hatr!knya buat kali ketiga pada musim ini ketika membantu The Red Giants memb3lasah Sabah FC 6-0 malam tadi, peny3rang berusia 30 tahun itu mem3cah rek0d sebagai penj4ring terbanyak Liga Super dalam semusim apabila menghimpun 25 gol setakat ini.

Jumlah itu cukup untuk mem!ntas pemegang r3kod terdahulu, Mohammed Ghaddar yang mencatat 23 gol bersama Kelantan dan Johor Darul Ta’zim (JDT) pada musim 2017.

Bagaimanapun, misinya untuk muncul penj4ring terbanyak buat dua musim berturut-turut masih belum selamat memandangkan dia masih ‘dih4mbat’ peny3rang JDT, Bergson da Silva yang ketika ini ketinggalan dua gol di belakangnya.

Berbaki satu lagi aksi, tumpuan pasti terarah kepada dua peny3rang terbabit yang pasti mahu menamatkan musim dengan anugerah peribadi, apatah lagi buat Bergson yang sudahpun membantu skuad Harimau Selatan menjul4ng kejuaraan Liga Super buat kali kelapan berturut-turut.

J4ringan hatriknya itu juga membolehkan Ifedayo mengesahkan status sebagai penj4ring terbanyak import sepanjang zaman dalam Liga Super dengan 62 gol selain mem!ntas r3kod lima hatrik yang dipegang Marlon Alex James apabila dia mencatat enam hatrik setakat ini.

Mengulas mengenai pencapaian terbabit, pemain kelahiran Nigeria itu mengakui kejayaan itu tidak akan dapat dicapai secara bersendirian sekali gus dia mel0ntarkan penghargaan kepada rakan sepasukannya di atas padang.

“Satu perasaan yang hebat buat saya. Terima kasih kepada rakan sepasukan kerana tanpa mereka, semua ini tidak dapat dilakukan. Ia bukan sahaja kerja keras di atas padang tetapi juga pasukan, pengurusan, jurulatih dan penyokong.

“Ini (kejayaan p3cah r3kod) untuk mereka dan bukan semata-mata untuk saya. Kami yang mem3cahkan r3kod, bukan saya,” katanya.

Sumber-BH