Buat Lap0ran p4lsu, Takut Isteri M4rah

KULIM: Seorang lelaki membuat laporan palsu kononnya dis4mun tiga lelaki tidak dikenali di Jalan Kelapa Sawit, Kampung Ekor Kucing, Padang Serai di sini kerana bimbang dim4rahi isterinya disebabkan wang gajinya habis dipercayai membeli d4 dah.

Ketua Polis Daerah Kulim, Superintendan Azhar Hashim, berkata lelaki berusia 30 tahun itu datang ke Balai Polis Padang Serai, 2 Disember lalu untuk membuat laporan kononnya dis4mun.

Beliau berkata, lelaki itu mend4kwa dis4mun ketika menunggang motosikal sendirian dan kononnya susp3k bersembunyi dalam semak dan terus menahannya sambil meng4cu par4ng di leher.

“Lelaki itu mend4kwa susp3k menvmbuk p3rut dan mengambil wang tunai RM900 sebelum membuang dompetnya serta melarikan diri ke kebun kelapa sawit berhampiran,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Azhar berkata, lelaki itu dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulim untuk mer4kam percakapan dan pegawai penyiasat pergi ke tempat kejadian untuk melihat keadaan bagi mendapatkan bukti dan saksi kejadian seperti dilap0rkan.

“Hasil sias4tan mendapati maklumat diberikan tidak kons!sten dan terdapat ker4guan dalam keterangannya.

“Lelaki itu mengaku memberi maklumat p4lsu kepada pegawai peny!asat hingga satu kertas sias4tan k3s s4mun dibuka,” katanya.

Azhar berkata, peng4du mengaku membuat laporan p4lsu dengan alasan bimbang isterinya bising disebabkan wang gajinya tidak mencukupi dan tidak dapat membeli keperluan anak.

Beliau berkata, peng4du juga memberi alasan kepada isterinya gajinya dipotong majikan dengan alasan kad perakam waktu r0sak.

Katanya, berikutan itu kertas siasatan dibuka mengikut S3ksyen 182 K4nun Kes3ksaan selepas Order to Investigate (OTI) dibenarkan Timbalan Pend4kwa Raya kerana memberikan maklumat p4lsu kepada penjawat awam yang boleh mendatang benc4na kepada pihak lain.

Beliau berkata, jika sab!t kesalahan boleh dihukum p3njara sehingga enam bulan atau d3nda sehingga RM3,000 atau kedua-duanya sekali.

“Sias4tan mendapati susp3k berbuat demikian untuk mengelak ahli keluarga mengetahui duit gajinya sudah digunakan untuk membayar hutang d4dah dan membeli d4dah,” katanya.

Sumber-BH