Bukan Beb4nan Buat Pengendali Kelantan FC

Kuala Lumpur: Pengendali Kelantan FC, Rezal Zambery Yahya tidak berasakan satu beb4nan untuk mengh4rungi baki s4ingan Piala Malaysia 2021 hanya bersandarkan dua sahaja pemain import, Christos Intzidis dan Natanael Siringo Ringo.

Sebaliknya, Rezal menc4bar pemain-pemain tempatan terutamanya bakat muda untuk mer3but peluang berada dalam kesebelasan utama serta membuktikan keupayaan yang mereka miliki.

Situasi ini berikutan dua lagi pemain import, Jack Hindle (England) dan Mario Arques (Sepanyol) dijangka tidak dapat beraksi sehingga penghujung musim sekali gus membuatkan Rezal perlu berg4ntung kepada pemain tempatan.

“Sebagai jurulatih, sudah tentu saya mahukan komitmen dari pemain untuk berikan 100 peratus dan dalam dua perl4wanan sebelum ini, kita boleh lihat banyak perkara positif dalam kalangan pemain.

“Kalau fikir dari segi positif, saya ada nyatakan kepada pemain lain, ketiadaan pemain import sebenarnya adalah ruang buat mereka mengisi kekosongan yang ditinggalkan.

“Dalam bola s3pak, sebelum kita bermain tiada sesiapa boleh tentukan siapa menang atau kal4h tetapi prestasi pemain itu sendiri yang akan menentukan sama ada kita pasukan yang baik atau sekadar hanya berada dalam kelompok s4ingan Piala Malaysia.

“Saya rasa dalam kumpulan ini, kita akan terus berikan s4ingan dan tidak must4hil dalam bola s3pak, saya juga tidak sal4h untuk meletakkan sas4ran layak ke suku akhir, ” katanya.

Beberapa pemain tempatan seperti Nurshamil Abdul Ghani, Syed Sobri Syed Mohamad dan Dzulfahmi Hadi dilihat begitu menyerlah bagi membantu Kelantan sejak s4ingan Liga Perdana.

Setakat ini, Kelantan meraih satu keputusan seri ketika berdepan Sabah, 2-2 dan t3was 0-2 kepada juara bertahan, Johor Darul Ta’zim (JDT) pada perl4wanan Kumpulan D.

Sementara itu, Rezal yang mengakui kepercayaan yang diberikan oleh pihak pengurusan sebagai satu pengalaman baharu dan berharga, tidak meny3mbunyikan hajat untuk mend4kap trofi Piala Malaysia pada satu hari nanti selaku ketua jurulatih.

“Ketika bergelar pemain, saya pernah bermain di pentas final sebanyak empat kali dan berjaya memenanginya sekali iaitu semasa dengan Negeri Sembilan pada tahun 2009.

“Kali ini cab4ran banyak berbeza kerana ini musim pertama saya mengetuai pasukan ke pentas Piala Malaysia selepas dua tahun bersama dengan UKM, selaku penolong jurulatih dan bers4ing di Piala Cab4ran.

“Impian saya pada s4ingan akan datang mampu meng3cap trofi Piala Malaysia selaku jurulatih sebagaimana ketika saya bergelar pemain satu masa dahulu,” katanya.

Sumber-MH