Bukti Liga Malaysia Masih Memiliki Nilai Yang Tinggi

KUALA LUMPUR: Kemampuan Liga Bolas3pak Malaysia (MFL) men4rik jumlah tajaan sebanyak RM33.428 juta bagi s4ingan musim ini ketika situasi pand3mik COV!D-19 masih tidak menentu membuktikan Liga Malaysia (Liga M) ada nilai yang tinggi di kaca mata penaja.

Walaupun buat masa ini kehadiran penonton ke stadium masih tidak dibenarkan, ia tidak mengh4lang MFL dalam memp3ngaruhi penaja berpotensi untuk membantu MFL bagi menjayakan Liga M 2021.

Pemerhati bola sepak tempatan, Mohd Sadek Mustafa yang juga Pensyarah Kanan Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi UiTM Shah Alam menyifatkan jumlah yang berjaya diperoleh MFL adalah satu jumlah yang baik dalam situasi ekonomi menc4bar.

Malah, beliau menyifatkan Presiden MFL, Datuk Hamidin Mohd Amin sebagai penyel4mat selepas berjaya mendapatkan satu tajaan yang mencukupi bagi memastikan Liga M tetap bern4fas.

“Semua orang ris4u mengenai penajaan Liga M dan tidak pasti sama ada MFL mampu atau tidak bagi men4nggung k0s liga pada musim ini kerana membabitkan jumlah dana yang besar.

“Namun berdasarkan pengumuman yang dibuat Presiden MFL, bagi saya itu satu jumlah yang cukup baik bagi meneruskan kelangsungan Liga M.

“Kelab juga kena mainkan peranan tersendiri serta tidak boleh mengharapkan bantuan daripada MFL semata-mata terutama dalam hak peny!aran dan perlu ada inisiatif dalam menj4na kewangan,” katanya.

Sementara itu, bekas pengurus pasukan Kelantan, Azman Ibrahim berkata, apa yang dicapai oleh MFL itu wajar dicontohi oleh pasukan bertanding agar tidak berpvtus asa dalam soal mendapatkan penajaan.

“Bagi saya, nilai ini adalah sesuatu yang tinggi jika hendak dilihat situasi pada masa kini dan apabila Datuk Hamidin mengumumkan jumlah itu pada sidang media, beliau memang yakin dengan angka berkenaan.

“Beliau berjaya melakukan tugas yang baik dalam soal ini sebagai Presiden MFL dan mungkin pihak lain kena belajar sesuatu terutama pasukan kelab dalam soal mencari penaja,” katanya.

Sumber BH