Di B4ham JDT

ISKANDAR PUTERI: Johor Darul Ta’zim (JDT) mengukuhkan cengk4man selaku pendahulu Liga Super selepas memb4ham Perak 7-0 pada aksi di Stadium Sultan Ibrahim, sebentar tadi.

Kini pasukan yang menjuarai liga enam musim berturut-turut itu perlu mengh4rungi baki lima perl4wanan untuk memburu kejuaraan ketujuh sekali gus mencipta sejarah bola sepak Malaysia sebagai satu-satunya pasukan memenangi liga tujuh musim berturut-turut.

Ser4ngan berterusan tuan rumah gagal dikekang bent3ng pelawat selepas gol menjelma pada minit ke-22 apabila bola bergolek tepat ke kaki Afiq Fazail dan begitu mudah untuknya mel3ncong tepat ke penjuru kiri gawang men3waskan Nasrullah Abdul Aziz.

Tuan rumah meneruskan d3rita anak didik Mehmet Durakovic apabila mencipta gol kedua selepas bola umpanan Leandro Velazquez di dalam kotak penalti membuka ruang buat Gonzalo Cabrera mer3mbat bola tepat ke penjuru kanan untuk kedudukan selesa 2-0.

Gol ketiga tuan rumah bagaikan menamatkan sisa perjuangan pelawat apabila Cabrera mencetak gol kedua peribadi selepas menyudahkan sep4kan penalti pada minit ke-44 berpunca daripada kesilapan Rafiuddin Roddin meng4sari Diogo Luis Santo di dalam kotak penalti.

Pemain meningkat naik, Ramadhan Saiffullah Usman ternyata berada di dalam kelas tersendiri apabila menjaringkan gol pada minit akhir babak pertama selepas melakukan sep4kan voli di luar kotak penalti memer4ngkap Nasrullah yang sekadar melihat bola men3rjah jaring.

Bersambung babak kedua Cabrera melakar hatrik pertama buat dirinya dalam sa!ngan liga apabila menjaringkan gol pada mint ke-63 selepas menyudahkan bola hantaran Ramadhan untuk meletakkan tuan rumah selesa dengan jaringan 5-0.

Pemain gantian, Safawi Rasid yang masuk menggantikan Ramadhan turut mencipta jaringan pada minit ke-78 selepas bertindak secara solo dan sempat mengel!rukan Nasrullah sebelum mer3mbat bola leret ke gawang yang terbuka luas.

Akhyar Rashid turut mencetak nama selaku penjaring pada minit ke-84 melengkapkan kemenangan 7-0 memb3lasah Perak.

Sumber-BH