Di Jangka Berdepan Pertvduhan Baharu

BEKAS Menteri Kewangan Lim Guan Eng dan isterinya Betty Chew Gek Cheng tiba di mahkamah di Butterworth, pagi ini.

Mereka dijangka did4kwa atas pertvduhan baharu, hari ini.

Pasangan berkenaan tiba dengan Proton X70 pada 8.50 pagi.

Terdahulu, seorang ahli perniagaan, Phang Lee Koon, tiba di mahkamah pada 8.37 pagi.

Guan Eng, 60, dan Phang, 48, dijangka did4kwa mengikut Akta Suruhanjaya Penceg4han Rasvah Malaysia (SPRM) 2009.

Chew, 56, pula dijangka did4kwa atas tiga tudvhan mengikut Akta Penc3gahan Pengubahan Wang H4ram dan Penc3gahan Pembiayaan Keg4nasan 2001 (AMLA).

Semalam, Guan Eng dihad4pkan ke Mahkamah Sesyen Butterworth atas tudvhan menggunakan kedudukannya untuk menerima wang su4pan berjumlah RM3.3 juta bagi membantu sebuah syarikat dilantik untuk melaksanakan Projek Pembinaan Jalan-Jalan Utama dan Terowong di Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion.

Beliau bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertvduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Ahmad Azhari Abdul Hamid.

Mengikut pertvduhan, Guan Eng, semasa menjawat jawatan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang, did4kwa menggunakan kedudukannya untuk su4pan bagi dirinya wang berjumlah RM3,300,000 sebagai tindakan membantu syarikat milik Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli dilantik untuk melaksanakan projek itu yang bernilai RM6,341,383,702.

Ahli Parlimen Bagan itu ditvduh melakukan kesalahan terbabit di pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang, Tingkat 28, Komtar, Georgetown, antara Januari 2011 dan Ogos 2017.

Pertvduhan mengikut S3ksyen 23 (1) Akta SPRM yang boleh dihvkum di bawah S3ksyen 24(1) akta sama.

Ia memperuntukkan hukvman penjara maksimum 20 tahun dan d3nda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai su4pan atau RM10,000, mana yang lebih tinggi, jika sab!t kes4lahan.

Pada 7 Ogos lalu, Guan Eng mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas pertvduhan meminta su4pan bagi membantu sebuah syarikat dilantik untuk melaksanakan Projek Pembinaan Jalan-Jalan Utama dan Terowong di Pulau Pinang.

Mengikut pertvduhan, beliau semasa menjawat jawatan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang, did4kwa secara rasvah meminta bagi dirinya suatu su4pan, iaitu, balasan berharga berupa 10 peratus daripada keuntungan yang akan diperoleh kelak daripada Zarul.

Ia sebagai upah bagi membantu syarikat milik Zarul dilantik untuk melaksanakan Projek Pembinaan Jalan-Jalan Utama dan Terowong di Pulau Pinang.

Ahli Parlimen Bagan itu ditvduh melakukan kesal4han itu berhampiran Hotel The Gardens, Lingk4ran Syed Putra, Mid Valley City di Kuala Lumpur, pada Mac 2011.

Pend4kwaan dikemukakan mengikut S3ksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009 dan boleh dihvkum di bawah S3ksyen 24 akta sama.

Ia memperuntukkan hukvman penjara maksimum 20 tahun dan d3nda tidak kurang daripada lima kali ganda daripada nilai su4pan atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi, jika s4bit kesal4han.

Bagi dua pertvduhan terdahulu, Guang Eng dibenarkan diik4t jamin RM1 juta.

Sumber-MH