Dig3sa Tampil Membersihkan Nama Selangor FC

Kuala Lumpur: Bintang baharu Johor Darul Ta’zim (JDT), Mohamadou Sumareh dig3sa tampil membersihkan nama Selangor FC di sebalik pemb0coran tawaran kontrak diberikan Persatuan Bola S3pak Selangor (FAS) kepada beliau musim lalu.

Tonggak skuad kebangsaan itu turut disaran membuat permohonan maaf atas t4ngkap layar perbincangan antara beliau dan pegawai FAS yang tul4r sehingga mengaitkan nama Selangor FC dalam kontr0versi isu penamatan kontrak Sumareh bersama Pahang.

Legenda bola s3pak negara, Khalid Ali berkata pemb0coran maklumat sul!t itu tidak mencerminkan sikap profesional dan tanggapan bvruk yang wujud terhadap Selangor FC disebabkan keadaan itu amat menduk4citakan seluruh peminat skuad Gergasi Merah.

Khalid berkata Sumareh perlu berterus-terang selepas Selangor FC diburvkkan dengan anggapan pasukan berkenaan yang menjadi dal4ng Sumareh mengambil keputusan menamatkan baki kontrak sehingga 2022 bersama skuad Tok Gajah sekali gus menyertai kelab Liga Thailand, Police Tero FC.

“Selangor diburvkkan sehingga ramai mar4h termasuk Pahang, jadi sekarang kita tahulah keadaan sebenar perancangan dia (Sumareh) ingin ke JDT. Tak dinafikan dengan fasiliti dan masa depan yang baik, ramai pemain di Malaysia ingin bermain di sana,” katanya kepada Bernama, hari ini.

“Tetapi ketika ini sebagai bekas pemain Selangor saya kecil hati dan duk4cita sebab sebenarnya bukan Selangor menjadi punca tetapi Selangor yang dik3cam.

“Sumareh kena tampil ke hadapan dan ceritakan keadaan sebenar di sebalik perkara itu,” jelas beliau.

Mengulas mengenai isu Sumareh dan Pahang, Bernama melap0rkan Khalid pernah berkata keputusan Sumareh menyertai Police Tero FC pada September lalu mungkin sebagai satu persinggahan sementara dan suatu ‘tempoh bertenang’ sebelum menyertai pasukan seterusnya.

Sejurus itu, tul4r di media sosial salinan tawaran kontrak FAS kepada Sumareh serta tangk4p layar perbualan mengenai perpindahan antara beliau dan pegawai FAS sekali gus menamatkan khabar angin bertiup kencang menga!tkan JDT dalam kem3lut itu, sebelum ini.

Jelas Khalid, FAS ketika itu seperti dijadikan kambing hitam sedangkan persatuan itu bertindak secara profesional apabila berbincang bersama pemain terlebih dahulu sebelum melakukan usaha mencapai persetujuan di peringkat antara kelab.

“Jelas tindakan serta permainan politik dia itu memang hanya beri kesan negatif kepada Selangor dan menc3mar nama baik Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah sebagai Presiden FAS.

“Jadi beliau kena minta maaf atas perbuatan dia itu yang sehingga kini kita rasa tindakan itu tidak patut dihormati,” katanya.

Semalam, Sumareh, yang juga pemain naturalisasi pertama negara, sah diperkenalkan sebagai pemain baharu JDT musim 2021 selepas lebih sebulan dilap0rkan meninggalkan Police Tero FC pada Disember lepas.

Sementara itu, legenda bola s3pak Pahang Datuk Jamal Nasir Ismail enggan mengulas mengenai kem3lut Pahang dan Sumareh yang kini telah dirujuk ke Persekutuan Bola S3pak Antarabangsa (FIFA), namun beliau mengg3sa semua pihak mengambil iktibar daripada kontr0versi itu.

Bekas pertahanan kental skuad kebangsaan itu, bagaimanapun, mengg3sa pasukan tempatan supaya lebih profesional dan serius berhubung soal gaji, kontrak dan kebajikan untuk memastikan pemain berasa selamat sekali gus beraksi dengan baik.

Selain menamatkan kontrak bersama Pahang tahun lalu, Sumareh turut membuat aduan rasmi kepada FIFA selepas mend4kwa terdapat kecul4san berhubung pembayaran gaji ketika bersama Pahang.

FIFA baru-baru ini dilap0rkan mengarahkan Persatuan Bola S3pak Pahang (PBNP) membayar tuntutan berjumlah AS$1.2 juta (kira-kira RM4.9 juta) kepada Sumareh.

Sumber-MH