‘DNA Jerman’ Selangor FC Bakal Diuji

KUALA LUMPUR: Status pasukan pilihan yang dimiliki Selangor sekali lagi akan diuj! apabila berdepan pendatang baharu Liga Super, Kuala Lumpur City FC (KL City) di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya, malam ini.

Selepas t3was kepada Terengganu FC (TFC) 3-1 di gelanggang l4wan, Selasa lalu, pelbagai reaksi diterima skuad Red Giants dan ada yang mempersoalkan di mana DNA Jerman yang dibawa pengendalinya, Karsten Neitzel.

Namun, ada yang menganggap usaha Neitzel menerapkan corak permainan atau falsafah bole s3pak Jerman tidak boleh dilakukan sekelip mata hanya selepas dua perl4wanan liga.

Malah, kris!s keced3raan terutama di bahagian tengah yang membabitkan kapten mereka Brendan Gan yang tidak beraksi dalam dua perl4wanan sebelum ini dan Halim Saari yang dilap0rkan terp4ksa berehat panjang akibat keced3raan lutut ketika berdepan TFC juga tampak mer3ncatkan perancangan Neitzel.

Bagaimanapun, Neitzel tetap menaruh kepercayaan bahawa anak buahnya akan b4ngkit apabila melayan kunjungan KL City, malam ini yang dianggap ramai sebagai pert3mbungan menentukan ‘Raja Lembah Klang’

“Kami perlu mengadakan sesi pemulihan dengan pantas dan bukan perasaan yang bagus (kalah dengan TFC), tapi kami akan b4ngkit Sabtu ini (hari ini),” katanya.

Selangor sebelum ini t3was 2-4 menerusi penentuan pen4lti kepada KL City dalam aksi Piala Prihatin pada bulan lalu dan aksi malam ini juga boleh dikatakan medan memb4las d3ndam Red Giants terhadap skuad The City Boys.

Sementara itu, pengendali KL City, Bojan Hodak dijangka sudah mempersiapkan perancangan r4pi pasukannya dengan memperbaiki segala kel3mahan selepas mengh4rungi dua perl4wanan liga sebelum ini.

Selepas meraih kemenangan sulung dengan men3waskan UiTM 1-0, Rabu lalu, Hodak menegaskan bahawa pasukannya perlu menaj4mkan lagi penyudah di depan g0l.

“Saya fikir kami perlu tingkatkan dari aspek penyudah sebab jumlah peluang yang ada sangat bagus dan saya rasa persefahaman antara pemain terutama pergerakan dari pertahan ke bahagian tengah dan tengah ke ser4ngan juga perlu ditingkatkan,” katanya.

Sumber BH