Doktor Maradona Jelas Situasi Sebenar

BUENOS AIRES: Pakar b3dah Diego Maradona yang disi4sat berkata “dia melakukan apa yang terdaya, termasuk perkara mustahil” untuk seorang pes4kit “yang sukar diuruskan”.

Pihak pend4kwa raya di San Isidro berkata, mereka sedang meny!asat Leopoldo Luque manakala televisyen Argentina menayangkan pihak polis mengg3ledah kediaman doktor berkenaan.

Kenyataan daripada pejabat pend4kwa raya berkata, mereka sedang menganalisis bahan-bahan yang dikumpul dan menjelaskan “belum ada keputusan dibuat berkaitan mereka yang terbabit”.

Maradona men!nggal dunia akibat ser4ngan jantvng Rabu lalu, di rumahnya di pinggir bandar Buenos Aires.

Doktor peribadi Maradona itu sedang disi4sat kemungkinan melakukan pembvnuhan secara tidak sengaja susulan kem4tian legenda bola sep4k itu.

Sias4tan dijalankan selepas anak perempuan Maradona, Dalma, Gianinna dan Jana mempersoalkan raw4tan berkaitan masalah jantvng ke atas bapa mereka di kediamannya di Tigre.

“Sias4tan masih berjalan, kami menyoal beberapa orang saksi termasuk ahli keluarga Maradona.

“Klinik menyarankan dia dimasukkan ke hospital lain, tetapi keluarga memutvskan sebaliknya.

“Anak perempuannya menandatangani surat kebenaran keluar dari hospital,” kata salah seorang ahli keluarga yang enggan dided4hkan namanya.

Pada hari yang sama, Luque, mengadakan sidang akhbar bagi menjelaskan sias4tan terhadapnya.

“Anda ingin tahu apa yang saya lakukan? Saya menyayanginya, menjaganya, melanjutkan usianya, menjadikannya lebih baik sehingga ke akhir.

“Dia sepatutnya pergi ke pusat rehab!litasi. Dia tidak mahu,” kata doktor berusia 39 tahun itu.

Menurut Luque dia tidak tahu mengapa tidak ada defibrillator di kediaman Maradona di Tigre dan menjelaskan penjagaan di rumah bukan tanggungjawabnya.

Maradona telah menjalani pemb3dahan untuk membuang dar4h beku di 0tak pada awal November.

Luque dilap0rkan telah membenarkan Maradona pulang lapan hari kemudian. – AFP

Sumber-BH