Dollah Tidak Mahu Sejarah 10 Tahun Berulang Kembali

KUALA LUMPUR: Hanya meraih satu kemenangan dan berada di kedudukan kedua terb4wah Liga Super meletakkan pengendali Sri Pahang FC, Dollah Salleh dalam keadaan yang cukup suk4r untuk menaikkan semula moral pemain bagi menghadapi Terengganu FC di Stadium Darul Makmur, malam esok.

Mengakui situasi musim ini paling menc4bar sepanjang bersama Sri Pahang, Dollah bagaimanapun enggan pemainnya mengibarkan bendera putih sebelum berju4ng.

Apa yang berada dalam kepala Dollah ketika ini hanya satu iaitu tidak mahu sejarah 10 tahun lalu kembali berulang apabila skuad Tok Gajah ters!ngkir ke s4ingan Liga Perdana.

“Kalau tengok pada pasukan, memang sebelum saya ambil pun sudah nampak dalam keadaan berm4salah dan sekarang dalam fikiran saya hanya tidak mahu pasukan ini jatuh ke Liga Perdana. Itu sahaja sas4ran paling re4listik yang saya rasa sesuai buat pasukan buat masa ini.

“Pemain utama dalam pasukan ini hampir 70 ke 80 peratus sudah keluar dan situasi itu sememangnya cukup suk4r memandangkan pemain utama yang kita ada sekarang bukanlah terdiri daripada mereka yang selalu bermain dalam Liga Super.

“Selepas itu, pemain import selain Lee Tuck, juga tidak banyak membantu yang meletakkan pasukan ini bertambah par4h serta suk4r bagi cab4ran kepada penc4bar lain.

“Bagaimanapun saya tidak mahu menjadikan itu sebagai satu alasan, kita kena berju4ng apa jadi sekali pun. Saya selalu berpesan kepada pemain supaya sentiasa menunjukkan karakter untuk menang biarpun perbandingan Sri Pahang dengan pasukan lain agak jauh.

“Jangan tunjukkan yang kita l3mah dan sudah berpvtus asa sebelum masuk padang, perkara itu hanya akan membuatkan law4n lagi berasa yakin untuk tew4skan pasukan,” katanya.

Kemenangan tunggal Sri Pahang diraih ketika menew4skan Sabah FC, 2-1 di laman sendiri pada perl4wanan keempat Liga Super.

Selain itu, satu lagi mata diperoleh mereka ketika meng!kat Melaka United 0-0 di Stadium Hang Jebat dan empat lagi perl4wanan menyaksikan Tok Gajah t3was.

Gandingan dua peny3rang import, Pedro Henrique Oliveira dan Yevhen Bokhashvili dilihat kurang meny3ngat dengan mereka berdua setakat ini hanya mampu menyumbang satu daripada empat j4ringan yang dihasilkan Sri Pahang.

Selain itu, Sri Pahang merupakan pasukan kedua yang menghasilkan gol paling rendah dalam s4ingan Liga Super musim ini selain r3kod pertahanan yang paling banyak dibol0si iaitu 10 gol bersama UiTM FC.

Sumber BH