Dua Otai Beri Gambaran Perl4wanan JDT Dan KDA FC

Kuala Lumpur: Kelebihan beraksi di halaman sendiri bukan jaminan buat skuad Johor Darul Ta’zim (JDT) menjulang Piala Sumbangsih apabila pencabarnya, Kedah Darul Aman FC (KDA FC) dilihat mampu membuat k3jutan di Stadium Sultan Ibrahim, malam ini.

Ia bersandarkan kepada pemerhatian dua otai bola sep4k negara, Datuk Jamal Nasir dan B Sathianathan yang beranggapan elemen semangat serta tempoh persiapan pendek bakal menyajikan peluang seimbang buat kedua-dua pasukan.

Jamal, 66, yang juga bekas pemain Harimau Malaya era 1970-an berkata, JDT sebuah pasukan serba lengkap yang dican4ng dari awal sebagai calon pemenang pada aksi pembuka tirai Liga Malaysia (Liga M) musim ini itu.

Namun, beliau mengingatkan skuad Helang Merah yang dibimbing Aidil Sharin Sahak boleh mer3ntap ego tuan rumah yang turun dalam misi mempert4hankan trofi dimenangi musim lalu itu.

Katanya, semangat juang tinggi jadi modal muj4rab buat KDA FC bert4ndang ke Stadium Sultan Ibrahim buat mengec3wakan anak buah Benjamin Mora.

“Mungkin kadang-kadang bila kita l4wan dengan pasukan lebih kuat, semangat kita melonj4k lebih untuk mencari kemenangan. Ada kemungkinan kemenangan berpihak kepada Kedah (KDA FC), tak mustahil.

“Tapi kalau tengok atas kertas memang JDT boleh menang. Tapi dari segi realiti tak tahu, sebab semangat yang lebih boleh membuatkan Kedah main lebih baik,” katanya, semalam.

Gambaran sama turut diluahkan Sathianathan yang kini berkhidmat sebagai Pengarah Teknikal Sarawak United dengan beliau melihat peluang kedua-dua pasukan adalah 50-50.

Kata Presiden Persatuan Jurulatih Bolas3pak Malaysia (PJBM) itu lagi, aksi pertama buat mana-mana pasukan dalam sa!ngan liga biasa suk4r diramal, ditambah pula dengan tempoh persiapan pramusim yang pendek selama empat minggu turut memp3ngaruhi aksi malam ini.

“Untuk perl4wanan esok (malam ini), saya nampak biasa aksi pertama memang susah. Malah, latihan (pramusim) pun dijalankan tak sampai empat minggu, jadi dua-dua pasukan tak cukup masa nak perkemaskan pasukan.

“Kelebihan sebagai tuan rumah tak semestinya boleh menang, saya lihat aksi ini 50-50. Tapi kalau tanya pasukan yang boleh jadi juara Liga Super di akhir musim, saya jawab JDT sebab pasukan lain nampak belum bersedia nak c4bar JDT,” kata bekas jurulatih kebangsaan itu.

Sumber MH