Duit Simpanan 8 Tahun Lebur Sekelip Mata

WANG tunai berjumlah RM52,000 h4ngus selepas rumah sewa seorang peniaga terb4kar dalam kejadian di Kampung Parit 10 Timur, Sungai Besar, semalam.

Dalam kejadian 3.30 petang itu, rumah itu h4ngus termasuk tiga kenderaan iaitu van, Proton Iswara dan motosikal Kawasaki.

Pembekal barangan dan peralatan sekolah, Khatib Yusop, 38, berkata, ketika kejadian, dia sedang minum di kedai makan berhampiran sebelum menerima panggilan daripada jiran, Fazilla Mohd Hata, 33, memaklumkan keb4karan itu.

“Jiran memaklumkan, ketika kejadian dia terdengar bunyi kaca mel3tup. Dia kemudian ternampak kepulan asap keluar dari bahagian dapur rumah sewa saya,” katanya ketika ditemui Harian Metro, hari ini.

Khatib berkata, dia yang berg3gas pulang mendapati api m4rak memusn4hkan rumah menyebabkan dia gagal menyelamatkan barangan termasuk wang simpanan serta modal pusingan perniagaannya.

KEADAAN rumah sewa Khatib yang musnah dalam keb4karan di Kampung Parit 10 Timur, semalam. FOTO ihsan bomba

“Daripada jumlah RM52,000 itu, RM40,000 adalah wang simpanan yang saya kumpul sejak lapan tahun lalu manakala RM12,000 ialah modal pusingan perniagaan.

“Siapa yang tidak sedih duit yang dikumpul selama ini h4ngus sekelip mata. Kebetulan, saya ada rancang beberapa perkara untuk menggunakan wang simpanan itu pada masa akan datang,” katanya yang mend4kwa kerug!an kira-kira RM200,000 tidak termasuk wang tunai itu.

Menurutnya, dia reda dengan kejadian ini dan akan tinggal sementara di Surau Hujung Parit 10 Timur.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sungai Besar Penolong Penguasa Bomba Mohd Khuzaimey Ibrahim berkata, sembilan anggota dari BBP Sungai Besar dengan bantuan lapan anggota dari BBP Sekinchan dikej4rkan ke lokasi kejadian.

“Sebaik tiba, rumah terbabit musn4h 90 peratus. Api berjaya dikawal 20 minit kemudian.

“Tiada m4ngsa dilaporkan ced3ra dalam kejadian itu. Punca keb4karan dan jumlah kerugian masih dalam sias4tan,” katanya.

Sumber-MH