Enggan Kekec3waan Dahulu Berulang

Johor Bahru: Mampukah Johor Darul Ta’zim (JDT) mer4ngkul Piala Sumbangsih untuk musim keempat berturut-turut apabila sekali lagi men3ntang Kedah Darul Aman FC (KDA FC) di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri, Jumaat ini.

Pastinya pert3mbungan buku dan ru4s itu meny4ksikan skuad bimbingan Aidil Sharin Sahak mahu men3bus kehamp4an pada musim lalu selepas kali terakhir men4fikan JDT menjul4ng piala itu pada musim 2017.

Apapun, Benjamin Mora yang membimbing Harimau Selatan sejak musim lalu sudah tentu tidak r3la melihat piala pertama yang dipert4ndingkan terlepas ke tangan KDA FC.

Walaupun berita yang menyatakan Jonathan Herera pada awalnya akan menyertai skuad Harimau Selatan namun dipinj4mkan ke kelab Liga Divisyen Pertama Argentina, Club Atlético Independiente jelas tidak menj3jaskan perancangan Mora untuk membuat persiapan mengh4rungi 4ksi pertama kemp3n liga 3lit dom3stik.

Jika pengganti Herera masih belum dimukt4madkan, skuad Harimau Selatan kemungkinan menggunakan khidmat bekas imp0rt KDA FC , Fernando Rodriguez untuk mengisi posisi ser4ngan tatkala pemain itu ber4ksi bersama Johor Darul Ta’zim II (JDT II) yang juga pasukan `feeder’ JDT.

Malah, skuad Mora dianggap serba lengkap musim ini apabila kelibat Safiq Rahim yang pernah bersama JDT sejak musim 2013 hingga 2018 dan kemudiannya berk3lana ke Melaka United selama dua musim kembali menyertai Harimau Selatan.

Kehadiran semula Safiq memberi imp4k positif dalam pasukan tatkala peng4ruhnya dalam skuad itu mampu menambah keku4tan terutama di posisi tengah selain pengalaman luas tatkala bersama-sama ketika j4tuh dan bangun Harimau Selatan.

Bagi pert3mbungan men3ntang KDA FC, Mora pasti sudah ada kesebelasan terbaik dan berusaha mempamerkan aksi konsist3n walaupun terp4ksa menjalani latihan pramusim di Johor selepas tidak dapat melakukan latihan itu di luar negara akibat pand3mik Cov!d-19.

Apapun, JDT engg4n kekec3waan musim 2017 berulang selepas t3was menerusi sep4kan penalti 5-4 apabila tamat 90 minit perl4wanan berkesudahan seri 1-1.

Sumber MH