Farizal Jelas Mencur! Perhatian Asia

KUALA LUMPUR: Prestasi Farizal Marlias jelas mencvri perhatian Asia selepas penjaga g0l Johor Darul Ta’zim (JDT) itu dicalonkan bagi kategori Penjaga G0l Terbaik – Kesebelasan Utama Sepanjang Zaman Piala AFC oleh Konf3derasi Bolas3pak Asia (AFC).

Lebih membanggakan, penjaga g0l kebangsaan berusia 34 tahun itu muncul satu-satunya wakil dari Asia Tenggara apabila senarai itu didomin4si oleh ‘Pak Arab’.

Badan induk itu dalam satu kenyataan berkata, Farizal membuktikan betapa dia sememangnya berada dalam kelas tersendiri menerusi 4ksi hebatnya untuk membantu skuad Harimau Selatan meraih kejuaraan Piala AFC pada 2015.

“Walaupun berketinggian hanya 178 sentimeter, Farizal muncul sebagai salah seorang wira JDT khususnya pada kemenangan 1-0 ke atas FC Istiklol di pentas final 2015.

“Pada musim pertamanya bersama pasukan, Farizal menyelam4tkan beberapa percubaan berb4haya pada 4ksi di Dushanbe untuk membantu JDT meraih kejuaraan Asia buat kali pertama.

“Dia turut terbabit dalam tiga edisi Piala AFC yang seterusnya dan kini ber4ksi dalam Liga Juara Juara Asia,” kata AFC menerusi laman sesaw4ngnya.

Penyokong bola sep4k tempatan boleh membuat undian untuk memilih Farizal sebagai penjaga g0l terbaik di laman rasmi AFC https://www.the-afc.com/competitions/afc-cup/latest/news/introducing-afc…

Setakat jam tiga petang tadi, Farizal menghuni kedudukan keempat dengan penjaga gol dari Iraq, Fahad Talib mendahului undian apabila menerima undian sebanyak 29.53 peratus.

Calon lain termasuklah Mehdi Khalil (Lubnan), Lo’ai Al Amairaeh dan Amer Shafi (Jordan), Nawaf Al Khaldi dan Musab Al Kandari (Kuwait), Mosab Balhous (Syria) serta Mammet Orazmuhammedov (Turkmenistan).

Sumber BH