Fikirkan Periuk Nasi Pemain

SA!NGAN Liga Malaysia (Liga M) musim ini wajar diteruskan demi memastikan ‘periuk nasi’ pemain tidak terj3jas di samping membantu perancangan skuad kebangsaan yang akan bers4ing di pusingan kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023.

Perkara itu disuarakan Setiausaha Persatuan Bolasepak Kuala Lumpur ( KLFA), Nokman Mustaffa yang menjadikan kebajikan pemain sebagai aspek utama terhadap kewajaran Liga M tidak perlu dibatalkan.

Biarpun tidak menafikan realiti kewangan sedikit merunc!ng yang dialami kebanyakan pengurusan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), beliau berpandangan perkara itu menuntut kebijaksanaan persatuan dalam menangani masalah berkenaan.

“Liga mesti diteruskan kerana kita mesti kasihan kepada pemain, jika tidak bagaimana mereka mahu menyara hidup tanpa gaji?

“Walaupun apa jua masalah dihadapi pasukan, setiap pengurusan perlu cuba sedaya upaya fikirkan langkah alternatif menampung masalah kewangan jika penaja men4rik diri.

“Tambahan ketiadaan Piala Presiden dan Piala Belia musim ini yang dibatalkan, sedikit sebanyak boleh menampung perbelanjaan untuk pasukan utama. Dalam masa sama, jika Liga M diteruskan, kita akan membantu pemain dalam pasukan kebangsaan bagi kecergasan untuk beraksi 90 minit permainan sebelum ke pentas antarabangsa,” katanya.

Turut sependapat dengan Nokman ialah pemain berpengalaman, Shukor Adan yang berasakan sebarang cadangan untuk membatalkan sa!ngan Liga M sebagai sesuatu yang tidak masuk akal ketika liga hanya tinggal tiga minggu sahaja lagi bakal bersambung.

Jelasnya, selaku pemain yang melalui asam garam Liga M, beliau melihat mana-mana pengurusan yang mengharapkan liga itu dibatalkan sebagai seorang yang cuba lari daripada masalah.

“Saya sendiri tidak nampak kenapa sa!ngan liga ini perlu dibatalkan dan jika isu kewangan ditimbulkan, adakah masalah itu tidak pernah ada sebelum adanya penvlaran wab4k Covid-19 ini?

“Jangan jadikan impak wab4k ini sebagai alasan mudah untuk melarikan diri daripada membayar gaji pemain dan hormati kontrak mereka. Lagi satu, cadangan ini tidak adil kepada pasukan lain yang bekerja keras sejak latihan fasa 1 dibenarkan dan tiba-tiba mahu liga kita dibatalkan hanya kerana masalah pasukan tertentu sahaja,” katanya.Sa!ngan Liga Super akan kembali bersambung pada 26 Ogos ini manakala Piala Malaysia bakal bermula pada 17-18 Oktober depan.

Sumber-MH