Hadapi Dengan Lebih Sihat

P4nd3mik c0v-id-19 yang melanda dunia menc3tuskan pelbagai perubahan dalam hidup masyarakat.

Walaupun kebimbangan terhadap virvs itu belum berakhir, kini rakyat Malaysia boleh men4rik nafas lega berikutan keadaan semasa pandemik bertambah baik.

Sebagai persiapan menyambut ketibaan tahun baharu, Herbalife Nutrition meminta rakyat Malaysia memupuk amalan lebih sihat.

Amalan sihat bukan sahaja membantu meningkatkan k3sihatan diri secara dalaman, malah menambah baik penampilan luaran.

Pengarah Kanan merangkap Pengurus Besar, Herbalife Nutrition Malaysia dan Singapura, Steven Chin, berkata, pandemik mengundang pelbagai cab4ran yang mem4ksa orang ramai menyesuaikan diri dengan norma baharu.

“Ada antara mereka terp4ksa mengorb4nkan beberapa rutin penting dan tidak kurang pula ada yang mula terikut tabiat kurang baik sepanjang terkurung di rumah,” katanya.

Berdasarkan Tinjauan Inersia Kesihatan Asia Pasifik Herbalife Nutrition 2021, enam daripada 10 rakyat Malaysia menyatakan k3sihatan fizikal dan mental mereka tidak begitu baik ketika pandemik.

Tinjauan itu turvt mended4hkan lapan daripada sepuluh (82 peratus) responden Malaysia menyatakan mereka mengalami kemer0sotan k3sihatan fizikal dalam tempoh 12 bulan lalu.

Ia disebabkan kekurangan kegiatan fizikal akibat Perintah Kaw4lan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan secara berperingkat dalam negara.

Masal4h itu turvt didorong dengan pengambilan lebih banyak makanan yang tidak sihat (42 peratus) dan kekurangan sokongan komuniti mengikuti program senaman (34 peratus).