Harapan Nafuzi Yang Bakal Lalui Episod Suk4r Untuk TFC

KUALA TERENGGANU: Tugas g3tir bakal menanti skuad Terengganu FC (TFC) apabila berkunjung ke Stadium Sultan Ibrahim bertemu pendahulu Liga Super, Johor Darul Ta’zim (JDT) malam esok.

Ini diakui ketua jurulatihnya, Nafuzi Zain yang sedang mempersiapkan pasukan selain mencari idea terbaik buat anak buahnya untuk meny4ingi skuad Harimau Selatan itu yang juga juara Liga Super tujuh musim berturut-turut.

“Kita tahu pasukan l4wan (JDT) serba lengkap di setiap posisi. Jika nak dibandingkan dengan pasukan kami, ia bukan t4ndingan daripada segi corak permainan dan kualiti pemain mereka.

“Lagipun JDT kini berada di puncak prestasi dengan mendahului pasukan lain sejak awal lagi termasuk berjaya mengekalkan r3kod tanpa kalah setakat ini.

“Namun dalam sukan bola sep4k apapun boleh berlaku. Saya percaya jika pemain yakin dan mampu mengu4sai s4ingan, TFC boleh melakar keputusan yang positif biarpun beraksi di tempat l4wan.

“Kita harapkan barisan pemain yang diturunkan nanti terus kekal fokus dan tenang selain mengelak daripada melakukan kesil4pan mudah agar tidak terj3rat dengan taktikal pasukan l4wan,” katanya.

Skuad Penyu yang kini mengekori JDT di kedudukan kedua liga dengan mengumpul 18 mata dilihat mampu sekurang-kurangnya mencvri satu mata di tempat l4wan jika r3kod terdahulu diambil kira.

Musim lalu TFC t3was 0-1 kepada skuad Harimau Selatan di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin ketika aksi liga dilangsungkan hanya satu pusingan manakala pada 2019, ia ter!kat 2-2 ketika aksi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin dan 3-3 di tempat l4wan.

“Pemain berada pada tahap prestasi terbaik lebih-lebih lagi selepas berjaya mer4kam dua kemenangan berturut-turut bertemu Kedah dan terbaharu Kuala Lumpur City FC (KL City FC).

“Jadi kita harapkan pemain mampu menyerap as4kan pasukan tuan rumah selain meneruskan aksi cemerlang mereka untuk mengut!p mata,” katanya.

TFC dijangka mengekalkan barisan pemain sama ketika menump4skan KL City FC 1-0 minggu lalu dengan pintu gol bakal menjadi milik penjaga gol Terengganu FC II, Mohd Suhaimi Husin manakala Makan Konate dan Dechi Marcel bergandingan di jent3ra tengah dengan tugas sebagai pengg3mpur utama bakal dip!kul David Da Silva.

Sumber BH