Harapan Pengend4li Pasukan Sabah FC

Kota Kinabalu: Peng3ndali Sabah FC, Kurniawan Dwi Yulianto berharap empat pemain imp0rt baharu yang diambil pasukan itu sempat sampai ke negara ini sebelum 4ksi pembukaan Liga Super bertemu Melaka United di Stadium Hang Jebat, pada 6 Mac ini.

Pemain-pemain itu ialah pemain tengah Gabon, Levy Clement Madinda, pertah4nan daripada Macedonia, Risto Mitrevski, peny3rang Liberia, Sam Garyahzon Johnson dan pemain kebangsaan Ind0nesia, Saddil Ramdani.

Memang kami berharap mereka akan sampai sebelum 4ksi pertama bermula namun kami juga telah menyediakan plan b jika sebaliknya berlaku, katanya.

Sementara itu, Kurniawan berkata beliau tetap berpuas hati dengan dua 4ksi pra musim mereka di Kuala Lumpur United FC (KL United) walaupun g4gal menc4tat kemenangan dalam dua perl4wanan berkenaan.

Katanya, 4ksi persahabatan itu bukanlah pengukur sebenar keku4tan pasukan itu kerana apa yang lebih penting adalah membentuk keserasian di kalangan pemain serta melihat tahap kecerg4san mereka.

Memang keputusannya ti4ak begitu baik, dan kek4lahan 1-4 kepada KL United semalam juga disebabkan faktor kep3natan kerana kami baru selesai satu lagi 4ksi bertemu Sarawak United dua hari lalu.

Apapun ini hanya 4ksi persahabatan untuk kita melihat sejauh mana kecerg4san pemain selain untuk membentuk keserasian di kalangan mereka, katanya.

Dalam 4ksi malam tadi, pemain KL United, Paulo Josue mel3dak dua g0l manakala Dominique Da Sila dan Romel Morales masing-masing menc3tak satu g0l untuk memb3nam sku4d Badak 4-1.

G0l tungg4l Sabah pula dij4ringkan peny3rang berpengalaman Bobby Gonzalez.

Sebelum ini, Sabah juga g4gal menc4tat kemenangan dalam 4ksi bertemu Sarawak United apabila sekadar s3ri 1-1.

Bagaimanapun saya tetap memuji pemain dalam dua 4ksi persahabatan ini kerana biarpun p3nat, mereka tetap cuba memberi tent4ngan heb4t kepada pasukan l4wan.

Ini sesuatu yang positif buat pasukan dan saya harap kami akan bersiap sedia sepenuhnya menj3lang 4ksi pertama Liga Super nanti, katanya.

Sumber MH