Hasrat Sabah FC Tidak Kesampaian

Kota Kinabalu: Hasrat Sabah Football Club (FC) untuk mencatat kemenangan pertama di gelanggang sendiri tidak kesampaian apabila kecund4ng 0-1 kepada PJ City di Stadium Likas, hari ini.

Separuh masa pertama perl4wanan menyaksikan skuad kendalian Kurniawan Dwi Yulianto menguasai hampir keseluruhan permainan sehingga PJ City langsung tidak mempunyai cubaan ke arah pintu g0l tuan rumah.

Sabah FC hampir mendahului pada minit ke-12 namun sepakan percuma Saddil Ramdani dari jarak kira-kira 35 meter dari luar kotak penalti sekadar mengg3gar tiang walaupun bola berjaya mengatasi kesemua pemain termasuk penjaga g0l.

Tuan rumah sekali lagi mencem4skan pintu g0l pelawat pada minit ke-26 namun kali ini penjaga g0l pelawat, Kalamullah Al-Hafiz MA Rowi berjaya menvmbuk keluar sep4kan percuma Levy Madinda.

Skuad Badak kemudian terus gh4irah membvru g0l pembukaan dan hampir mendapatkannya pada minit ke-37 namun cubaan Park Taesu selepas Kalamullah gag4l men4ngkap kemas bola dari sep4kan sudut sekadar tinggi melepasi palang g0l.

Kedudukan tanpa j4ringan itu kemudian kekal sehinggal pengadil meniupkan wisel penamat separuh masa pertama.

Bermula babak kedua, Sabah FC dik3jutkan dengan j4ringan PJ City menerusi Darren Lok yang mudah meny3pak masuk bola ke gaw4ng pada minit ke-52.

G0l itu berpunca hasil sep4kan kurang kemas dilakukan pertahanan import Sabah FC, Ristro Mitrevski yang menuju ke pintu g0l sendiri seterusnya terkena tiang dan Darren kemudian berada di posisi baik untuk melakukan penyudah bagi menjadikan kedudukan berpihak kepada mereka 1-0.

Sabah FC kemudian cuba menggandakan usaha untuk mencari g0l penyamaan namun ketvmpulan di bahagian ser4ngan ternyata mengec3wakan mereka walaupun beberapa pertukaran dilakukan Kurniawan.

Kedudukan 1-0 itu kemudian kekal sehingga pengadil perl4wanan, Tuan Mohd Yaasin Tuan Mohd Hanafiah meniupkan wisel penamat.

Sumber MH