Ingatan Buat Pemain Liga Malaysia

PEMAIN bola sepak yang beraksi dalam sa!gan Liga Malaysia (Liga M) diingatkan supaya perlu lebih berhati-hati bagi mengelak berlakunya keced3raan serius sehingga menj3jaskan karier masing-masing.

Lebih penting lagi, setiap pasukan jangan sekadar melep4skan batuk di tangga dengan memandang rem3h berkaitan prosedur operasi standard (SOP) ketika beraksi nanti hingga mengab4ikan aspek keselamatan dalam meng3kang penvlaran Covid-19.

Pensyarah Kanan Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi Universiti Teknologi Mara Shah Alam, Mohd Sadek Mustaffa berkata, tempoh lebih tiga bulan berehat kepada pemain bola sepak menyebabkan keupayaan anggota badan berkurangan sekali gus ber!siko mengalami kec3deraan jika tidak berhati-hati pada sa!ngan liga yang bersambung pertengahan bulan depan.

Beliau berkata, setiap pasukan bola sepak juga perlu mengamalkan langkah keselamatan dan SOP yang sudah diterangkan sebelum ini oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Liga Bolasepak Malaysia (MFL) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Latihan selama sebulan sebelum sa!ngan Liga M bersambung sebenarnya tidak mencukupi lebih-lebih lagi mereka pula teri!at dengan SOP sekali gus tidak boleh melakukannya pada tahap optimum.

“Oleh itu diingatkan walaupun terlalu rindu untuk beraksi namun perlu berhati-hati kerana kec3deraan sudah pasti akan memb3lenggu pemain pada peringkat awal nanti.

“Perkara terbabit perlu dititik beratkan menerusi latihan tertentu bagi memastikan setiap pemain berada pada tahap optimum sebelum kembali beraksi dalam sa!ngan Liga M,” katanya.

Sebelum itu, Arena Metro melaporkan semua 24 pasukan Liga M akan memulakan aksi liga lebih awal selepas mendapat lampu hijau daripada Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Mengenai Pelaksanaan PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) yang berlangsung di Putrajaya.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican yang membawa cadangan pembukaan sektor sukan dan rekreasi fasa 3 dan 4 turut menyaksikan beberapa jenis sukan bersentuhan juga dibenarkan termasuk menganjurkan semula pertandingan seperti ragbi, hoki, sepak takraw, bola keranjang dan skuasy.

Malah, pertandingan sukan tanpa sentuhan seperti permotoran dan sukan individu juga dibenarkan bermula 15 Julai ini.

Namun, kesemua acara dan pertandingan perlu mengikut SOP yang k3tat dengan dijalankan tanpa kehadiran penyokong.

Sumber-MH