Jadi Wira Pasukan Terengganu FC

KUALA TERENGGANU: Arkitek Terengganu FC (TFC), Makan Konate muncul wira pasukannya apabila mel3dak gol kemenangan ketika men3waskan Kuala Lumpur City FC (KL City FC) 1-0 pada aksi Liga Super di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak, sebentar tadi.

G0l menarik dari luar kotak pada minit ke-88 itu menggam4tkan hampir 3,000 peminat setia skuad Penyu buat kali pertama selepas lebih setahun pintu stadium ditutup buat peminat.

Dengan kemenangan itu, TFC kini menghuni di tangga kedua Liga Super dengan mengut!p 18 mata di belakang pendahulu Johor Darul Ta’zim (JDT).

Berbekalkan sorakan padu penyokong, skuad Penyu berpeluang untuk mel3dak gol sulung perl4wanan menerusi Mohamad Hakimi Abdullah pada minit kelima hantaran Faisal Halim, namun sep4kannya dalam kotak pen4lti terkena pertahanan pelawat.

Skuad Penyu yang mendominasi permainan mempunyai peluang kedua untuk mendahului pada minit ke-22, tetapi sekali lagi pertahanan pelawat berjaya mengg4galkan percubaan Faisal.

Bagaikan terl3na daripada tidur, pelawat mula mengatur strategi untuk membvru j4ringan pertama menerusi percubaan Romel Morales pada minit ke-27 yang terkena tiang sebelah kanan pintu gol.

Lima minit berselang, skuad pelawat sekali lagi memperoleh peluang menarik untuk mencetak g0l menerusi t4ndukan menarik Giancarlo Gallifuoco tetapi palang menjadi penyelamat sekali gus meleg4kan penjaga gol, Mohd Suhaimi Husin.

Bersambung babak kedua, skuad bimbingan Nafuzi Zain tidak menunggu lama untuk meng4sak menerusi remb4tan k3ncang Mohamad Hakimi pada minit ke-47 yang berjaya diselamatkan penjaga gol tinggi lampai kelahiran Denmark, Kevin Mendoza.

Aksi mengec3wakan peny3rang utama skuad Penyu, David Da Silva yang banyak kehil4ngan bola menyaksikan dia dikeluarkan pada minit ke-75 dan digantikan Mohamad Rahmat Makasuf.

Namun, j4ringan minit akhir Konate itu sudah cukup buat pasukan TFC selain hadiah buat peminat setia skuad hitam putih itu.

Sumber BH