JDT Terus Mengekalkan R3kod Mereka

KOTA KINABALU: Misi Sabah FC untuk mel3burkan rekod tanpa kalah pendahulu Liga Super, Johor Darul Ta’zim (JDT) g4gal apabila t3was 4-1 di Stadium Likas, sebentar tadi.

Ini bermakna JDT terus mengekalkan r3kod sebagai pasukan belum pernah kalah dan semakin selesa di atas carta liga dengan kutipan tiga lagi mata.

JDT mengg3garkan gawang Sabah seawal minit ketujuh dan kelapan hasil sep4kan pantas Arif Aiman Mohd Hanafi dan Bergson Gustavo Silveira Da Silva.

Dua g0l berturut-turut itu berlaku berikutan kecu4ian pemain Sabah g4gal membaca rent4k pemain l4wan yang terus melancarkan ser4ngan sejurus permainan bermula.

Terk3jut dengan situasi itu, pemain Sabah cuba b4ngkit mengatur ser4ngan balas, namun JDT kelihatan lebih mengu4sai permainan sepanjang separuh pertama permainan.

Sabah hanya mendapat satu peluang untuk mendapatkan gol menerusi cubaan pemain import dari Indonesia, Saddil Ramdani di hadapan gawang JDT pada minit ke-43, namun g4gal disudahkan dengan kemas.

Beralih di b4bak kedua perl4wanan, Sabah mendapat semangat baharu selepas berjaya mencipta satu gol menerusi sepakan pen4lti yang disempurnakan pemain import, Levy Clement Madinda pada minit ke-57.

Bagaimanapun, Sabah terp4ksa bermain dengan 10 pemain selepas Maxsius Musa dilayangkan kad kuning kedua pada minit ke-59.

Usaha pemain Sabah untuk mencari gol penyamaan tidak kesampaian apabila JDT berjaya menambah satu lagi gol pada minit ke-67 menerusi remb4tan Bergson yang juga gol kedua buatnya.

Leandro Velazquez kemudian melengkapkan kemenangan bergaya pelawat menerusi sep4kan pen4lti pada minit ke-86.

Keputusan itu turut mengec3wakan kira-kira 2,900 penyokong skuad Badak yang mengharapkan kehadiran pertama mereka ke stadium disudahi dengan kemenangan.

Sumber BH