Jiwa Dan Semangat Seolah-Olah Dir3ntap

Kuala Lumpur: Bukan sekali tetapi dua kali apabila impian untuk merasai nikmat Piala Dunia musn4h selepas Persekutuan Bolas3pak Antarabangsa (Fifa) mengumumkan pembatalan Piala Dunia bawah 20 tahun (B-20) di Indonesia pada tahun depan ekoran pand3mik Cov!d-19.

Menurut tonggak utama skuad B-19 tahun negara, Harith Haikal, jiwa dan semangat seolah-olah dir3ntap sebaik mengetahui keputusan Fifa itu di mana dia yakin skuad kendalian Brad Maloney itu mempunyai peluang untuk layak secara m3rit ke Piala Dunia B-20.

Katanya, apa yang lebih mengec3wakan ini adalah keg4galan kedua dalam hidupnya untuk bermain di pentas tertinggi itu selepas dua tahun lalu gagal membawa skuad B-16 kebangsaan ke Piala Dunia B-17.

“Bila saya tahu (Piala Dunia B-20 batal) berita itu, ‘m0od’ saya terus hilang sebab main di Piala Dunia adalah impian dan cita-cita saya sejak kecil.

“Lagipun pasukan kali ini bagi saya cukup mantap dan kami boleh buat sesuatu dalam Piala AFC (Kejuaraan AFC B-19) di Uzbekistan untuk dapat tempat ke Piala Dunia B-20.

“Kec3wa sangat tapi apa boleh buat… kesihatan lebih utama dan saya akan cuba lupakan rasa kec3wa ini dan mungkin ambil masa,” katanya ketika dihubungi Arena Metro.

Selain pengumuman pembatalan kejohanan Piala Dunia B-20 di Indonesia, Fifa turut membatalkan Piala Dunia B-17 di Peru, namun begitu kedua-dua negara terbabit tetap dikekalkan sebagai tuan rumah untuk edisi seterusnya iaitu pada tahun 2023.

Ini bermakna, skuad negara terpaksa melupakan hasrat merasai nikmat Piala Dunia sekiranya layak, dengan Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM) kini perlu membentuk skuad baharu untuk menghadapi sa!ngan itu tiga tahun lagi.

Pemb4talan pertandingan itu juga akan memberi kesan pada Kejuaraan AFC B-19 yang akan berlangsung di Uzbekistan pada bulan Mac depan di mana pasukan yang layak ke peringkat separuh akhir tidak akan mendapat apa-apa slot ke Piala Dunia B-20 tahun depan.

“Lepas ini kalau nak main Piala Dunia pun kena main Piala Dunia peringkat senior. Buat masa ini, saya mahu fokus dulu dengan skuad Selangor dalam Liga Malaysia.

“Kalau boleh saya nak bantu dulu Selangor II dalam Liga Perdana dan cuba r3but tempat dalam Selangor 1 dalam Liga Super dan itu sas4ran saya,” katanya.

Sumber-MH