Kan Dah Kena

AKSI dua wanita berlvmba motosikal bersama empat lelaki selain melakukan aksi ‘zig zag’ dan ‘superman’ serta menunggang secara berb4haya di Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban arah utara mengundang pad4h apabila dit4han polis, hari ini.

Timbalan Pengarah Jabatan Sias4tan dan Penguatkvasaan Trafik (JSPT) Datuk Mohd Nadzri Hussain berkata, dalam kejadian 1.15 pagi, Unit Risikan/Operasi JSPT Bukit Aman membuat pemantauan operasi sams3ng jalanan dan melihat enam motosikal ditunggang empat lelaki dan dua wanita berusia 20 hingga 27 tahun.

Menurutnya, ketika itu mereka sedang melakukan aksi bersa!ng sesama sendiri, meniarap di atas motosikal sambil meluruskan dua belah kaki ke belakang, aksi zig-zag dan aksi menunduk badan di Kilometer 257 sehingga Kilometer 269 yang memb4hayakan diri sendiri dan pengguna jalan raya.

“Malah dua wanita terbabit menunggang motosikal lebih laju daripada lelaki terbabit ketika bersa!ng sesama sendiri.

“Polis kemudian men4han mereka selepas susp3k berhenti di kawasan sebuah stesen minyak di Taman Teknologi, Sungai Besi, 1.40 pagi,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Katanya, mereka bersama motosikal Yamaha Lagenda ZR, Yamaha Y15ZR, Yamaha LC135, dan Yamaha Y15 kemudian dibawa ke Balai Polis Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seremban untuk tindakan selanjutnya.

“Kes disi4sat mengikut S3ksyen 42 (1)Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

Sumber-MH