KDA FC Berjaya B4ngkit Dari Ketinggalan

ALOR SETAR: Kedah Darul Aman FC ( KDA FC) b4ngkit daripada ketinggalan untuk menew4skan Kuala Lumpur City FC (KL City FC) 3-2 pada aksi Liga Super di Stadium Darul Aman di sini, sebentar tadi.

Peny3rang, Kipre Tchetche menjadi wira skuad Lang Merah apabila j4ringannya pada masa keced3raan berjaya menjulang skuad Aidil Sharin Sahak dan mengembirakan lebih 1,200 penyokong tuan rumah.

Aksi babak pertama bermula perlahan, sebelum tuan rumah tampil meng4sak kubu pelawat menerusi Baddrol Bakhtiar pada minit ketiga, disusuli Tchetche lima minit kemudian, namun bvntu.

KL City memb4las serangan melalui peny3rang dan juga kapten pasukan, Paulo Josue hasil gerakan pantas pemain sayap Hadin Azman namun barisan pertahanan Kedah pantas meng4adang. Kedudukan kekal 0-0 sehingga babak pertama berakhir.

Pelawat bagaimanapun berjaya mem3cah kebvntuan gol melalui sep4kan ler3t Paulo Josue pada minit ke-49 untuk meletakkan skuad ibu kota di depan.

Kedah selepas itu berjaya b4ngkit pada minit ke-70 melalui r3mbatan kenc4ng pemain sayap muda, Fayadh Zulkifli yang menerima hantaran Tchetche dari bahagian kiri gawang KL City.

Pelawat bagaimanapun sekali lagi meng3jutkan Kedah dengan gol kedua apabila sep4kan sudut pada minit ke-78 dimanfaatkan Giancarlo Galllifouco. Selepas itu tuan rumah dihadiahkan pen4lti susulan Rozaimi Abdul Rahman dij4tuhkan yang kemudian disempurnakan Tchetche untuk kedudukan 2-2.

Kedah mendapat j4ringan kemenangan pada masa keced3raan menerusi Tchetche untuk kedudukan muktamad 3-2.

Sumber BH