Keb4ngkitan Yang Memadam Pengalaman Pahit JDT

ISKANDAR PUTERI: Johor Darul Ta’zim (JDT) kembali menemui rentak kemenangan selepas mudah men3waskan Melaka United FC (MUFC) 3-0 untuk kekal di tangga teratas pada aksi Liga Super di Stadium Sultan Ibrahim, di sini, sebentar tadi.

Keb4ngkitan skuad Harimau Selatan itu memadam pengalaman p4hit dialami selepas melakar dua keputusan seri ketika men3ntang Selangor FC, di laman sendiri pada 17 Mac lalu dan hampir diaibkan Perak FC namun b4ngkit dengan keputusan 2-2 ketika aksi di Stadium Perak, 21 Mac lalu.

JDT yang turun tanpa kelibat Naxto Insa selepas pemain itu dig4ntung dua perl4wanan dan d3nda sebanyak RM10,000 oleh Jawatankuasa Tatatertib Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM) menyaksikan Hariss Harun kembali beraksi bagi menguatkan posisi tengah.

Malah pengendali JDT, Benjamin Mora turut meromb4k beberapa posisi selepas Matthew Davies tidak diturunkan dalam perl4wanan itu akibat kec3deraan dan S Kunanlan mengambil alih tugas di posisi b3k kanan selain posisi penjaga g0l menyaksikan Haziq Nadzli membuat penampilan pertama bersama skuad utama.

Tuan rumah tampil gar4ng di awal babak pertama selepas berjaya mendahului pelawat pada minit keempat berpunca daripada bola sep4kan sudut Leandro Velazquez membuka ruang buat Adam Nor Azlin mel0njak tinggi men4nduk bola men3waskan penjaga gol, Khairul Fahmi Che Mat.

Kesilapan pemain pertahanan pelawat, Jang Suk-won yang gagal mengeluarkan bola daripada kawasan bah4ya pada minit kelapan memudahkan tugas Velazquez yang pantas men0lak bola kepada Bergson Da Silva yang bertindak pantas mer3mbat bola men3waskan Khairul Fahmi.

Bersambung babak kedua, skuad kendalian Zainal Abidin Hassan mula memberi tek4nan terhadap bent3ng tuan rumah dan hampir mencipta g0l pada minit ke-50 namun bola remb4tan deras Sony Norde di luar kotak penalti sekadar singgah di tiang gol kiri ketika Haziq sudah tert3was.

Sekali lagi pelawat terlepas peluang untuk menj4ringkan gol pada minit ke-73 apabila bola remb4tan leret Norde di tampan Haziq namun Fakhrullah Rosil yang berada di posisi terbaik untuk men0lak bola ke gawang yang kosong gag4l melakukan penyudah tepat.

Ketika aksi memasuki minit ke-82, Bergson mencetak g0l kedua peribadi apabila mudah men3waskan Khairul Fahmi selepas menerima bola umpanan pemain gantian, Mahamadou Sumareh untuk melengkapkan kemenangan skuad Harimau Selatan 3-0 menew4skan MUFC.

Sumber BH