Kec0h Bila Keluar Perkataan Perangai Bur0k

SESI parlimen sesi petang hari ini gam4t dengan perkataan ‘perangai burvk’ apabila ahli parlimen bert!kam lidah ketika Lim Guan Eng (Dap – Bagan) berbahas mengenai moratarium yang diberikan kepada rakyat ketika penul4ran Covid-19.

Ia bermula selepas Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman (BN – Pasir Salak) menemp3lak bekas Menteri Kewangan itu dengan d4kwaan bahawa ramai kontraktor dianiaya ketika pentadbiran Pakatan Harapan (PH), dan mengaitkannya dengan sikap Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad.

Keadaan itu menyebabkan dewan gam4t dengan beberapa ahli parlimen turut mengambil bahagian antaranya Tan Sri Noh Omar (BN-Tanjong Karang), Datuk Bung Moktar Radin (BN- Kinabatangan) dan RSN Rayer (DAP – Jelutong) sehingga ditegur Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Seri Azalina Othman Said.

Tajuddin: Yang Berhormat tak layan langsung rakyat datang berjumpa Yang Berhormat, tidak mahu melayan mereka. Mereka mengadu kepada saya pada hari ini.

Guan Eng: Janganlah meny4lah gunakan peluang yang diberikan. Saya t0lak sama sekali fitn4h yang dikeluarkan tadi.

Tajuddin: Tolong bagi jawapan. Yang Berhormat juga meng4niaya banyak kontraktor.

Guan Eng: Dia menc3lah tanpa kebenaran.

Tajuddin: Lagi tervklah. Ini Shah Alam, perangai burvk daripada dulu. Sekarang balik kepada perangai lama.

Guan Eng: Berkaitan itu bahawa dikatakan Kementerian Kewangan tidak melayan sebarang adu4n ini tidak benar. Kita boleh lihat daripada tribunal pengguna, di mana tribunal pengguna Islam ini bahawa beliau menghargai usaha pihak saya untuk menjawab semua surat yang diberikan. Sebelum ini, tidak diberikan layanan, tapi kerana arahan menteri bank-bank telah berikan layanan yang sebelum ini tak dapat. Ini menc3lah tanpa kebenaran.

Tajuddin: Saya boleh bawa orang dia, saksi dia.

Khalid Samad: Speaker, point of order.

Tajuddin: Point of order nombor berapa.

Khalid: Nombor berapa tu? 36 (1) kalau tak silap saya lah. 36 (6) unparliamentary.

Noh: Duduklah, baca dulu peraturan.

Bung Moktar: Baru nak buka beg ke, buang masa.

Khalid Samad: Nak saya baca ke?

Azalina : Silakan.

Khalid membaca peruntukan bahawa ahli parlimen tidak boleh mengeluarkan sangkaan jah4t ke atas ahli parlimen lain.

Azalina kemudiannya meminta ahli dewan supaya bersabar kerana penggunaan perkataan adalah luas dan akan mewujudkan pelbagai sangkaan dan bant4han.

“Ayat-ayat dalam peraturan mesyuarat ini sangat meluas, jadi saya harap ahli Yang Berhormat bersabar dulu, nanti kita tengok macam mana kita nak selesaikan,” katanya.

Sumber-https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/07/600232/kecoh-bila-keluar-perkataan-perangai-buruk