Kehadiran Yang Pasti Akan Melengkapkan Perancangan KDA FC

Alor Setar: Kedah Darul Aman FC (KDA FC) kini fokus memperkukuhkan jent3ra pertahanannya apabila dua tonggak utama kini dilihat sudah bersedia kembali bersama pasukan untuk mengh4rungi aksi Liga Super bertemu Sri Pahang di Stadium Darul Aman pada 2 April depan.

Ketua jurulatih Kedah Darul Aman FC (KDA FC) Aidil Sharin Sahak berkata, kehadiran semula pemain pertahanan import Renan Alves dan Ariff Farhan ke dalam pasukan yang masing-masing mengalami keced3raan peha dan kepala sebelum ini bakal memberi semangat tambahan.

Keced3raan yang dialami itu mem4ksa Aidil Sharin melakukan beberapa perubahan dr4stik di bahagian pertahanan sebelum ini antaranya menampilkan pemain lain seperti Amirul Hisyam, Fairuz Zakaria dan Fandi Othman pada posisi berkenaan.

“Mereka berdua (Renan dan Ariff) kini sudah pulih dan boleh dipilih untuk beraksi kembali bersama pasukan selepas Liga Super bersambung semula pada 2 April ini.

“Saya bersyukur dan gembira kerana kedua-dua pemain ini bakal kembali memperkuatkan pasukan selepas ini selepas mereka terlepas peluang beraksi dalam Liga Super yang bermula dengan cukup s3ngit.

“Sudah pasti dengan kehadiran mereka bersama pasukan selepas ini akan melengkapkan lagi perancangan b3nteng pertahanan bersama pemain sedia ada, dan sekali gus memberi motivasi buat seluruh pasukan dalam menghadapi perl4wanan seterusnya.” katanya.

Dalam perkembangan yang sama KDA FC kini memanfaatkan tempoh rehat selama 12 hari dengan mengadakan latihan bagi meningkatkan lagi tahap permainan dan memperbaiki setiap elemen kelemahan yang ada sebelum liga bermula kira kira lima hari lagi.

Media rasmi kelab berkenaan juga melaporkan perancangan rapi sedang diusahakan barisan kejurulatihan bagi meneruskan momentum, termasuk mengadakan aksi latihan dalaman bersama skuad KDA FC Bawah 21 tahun dua hari lalu bagi mengekalkan tahap kecergasan serta memperbaiki fokus semua pemain.

“Tempoh 12 hari tanpa perl4wanan Liga Super akan digunakan sebaiknya dengan mengatur beberapa perl4wanan latihan supaya kesungguhan pemain dapat ditingkatkan berbaki enam perl4wanan lagi untuk pusingan pertama.

“Bermula 2 April, KDA FC akan beraksi dalam tiga perl4wanan dalam tempoh seminggu, dua perl4wanan di bulan Ramadan dan satu perl4wanan selepas Hari Raya iaitu hari ke-5 di bulan Syawal.” katanya.

Sumber MH