Kelantan FC Terus Buat Bant4han

KOTA BHARU: Kelantan FC telah menghantar surat bant4han secara rasmi kepada Persatuan Bola S3pak Malaysia (FAM) berhubung keputusan pengadil ketika pasukan itu men3ntang Sabah FC pada s4ingan peringkat kumpulan Piala Malaysia di Stadium Sultan Muhammad IV di sini, 30 September lepas.

Kelantan FC dalam kenyataan hari ini memaklumkan bant4han itu dibuat agar sias4tan telus dapat dijalankan serta tindakan tegas diambil terhadap pegawai yang mengendalikan perl4wanan berkenaan.

“Keputusan dilakukan pengadil perl4wanan memberikan dua sep4kan pen4lti kepada pasukan Sabah FC mer4gukan serta tidak wajar hingga memberikan keputusan seri pada perl4wanan itu,” menurut kenyataan itu.

Pada perl4wanan berkenaan, Kelantan FC terp4ksa akur dengan keputusan seri 2-2 apabila pengadil Fitri Makson memberikan dua sep4kan pen4lti kepada pasukan l4wan pada minit ke-32 dan 79.

Menurut kenyataan itu, mengikut pemerhatian dan pengalaman, pihaknya memb4ntah keputusan dilakukan Fitri kerana pen4lti itu tidak sepatutnya diberikan kepada pasukan l4wan.

Kelantan FC turut kec3wa kerana perkara seumpama itu kerap berulang hingga men4fikan peluang Kelantan FC untuk mengut!p mata penuh.

“Kami tidak berpuas hati terhadap keputusan ini sekali gus telah mer3ntap semangat pemain Kelantan FC. Kami memohon Liga Bola S3pak Malaysia (MFL) dan FAM mengambil s3rius perkara ini serta mengambil tindakan sewajarnya.

“Kami turut berharap tindakan dr4stik diambil bagi memastikan integriti dan ketelusan permainan secara keseluruhan Liga Malaysia diamalkan bagi meng3lak sebarang permas4lahan,” katanya.

Sumber-BH