Kelantan United Dilihat Salah Satu Pasukan Tersenarai

KUALA LUMPUR: Dua pasukan Liga Perdana, Kelantan United dan Negeri Sembilan FC (NSFC) tampak serius untuk mer3but slot ke Liga Super musim depan selepas melakukan romb4kan besar-besaran untuk mengh4rungi sa!ngan Liga Malaysia (Liga M) musim ini.

Berdasarkan maklumat di Liga Bolas3pak Malaysia (MFL), dua pasukan terbabit paling banyak ‘menyalin pemain’ yang menyaksikan 22 pemain baharu dibawa masuk Kelantan United manakala NSFC meng!kat 20 pemain baharu bagi musim 2021.

Daripada 22 pemain yang diik4t Kelantan United itu, empat adalah daripada pasukan Kelantan manakala enam lagi daripada pemain Piala Presiden beberapa pasukan termasuklah skuad Piala Presiden mereka sendiri, Kelantan, Perlis dan Selangor.

Malah, mereka turut diperkuat dengan semangat ‘Samurai’ apabila meng!kat tiga pemain import dari Jepun iaitu Masashi Motoyama, Shuhei Fukai dan Yuki Tanigawa yang sebelum ini beraksi bersama Kuching FA.

Bagi NSFC yang kini dibimbing K Devan, mereka diperkasa dengan beberapa pemain tempatan yang memiliki nama besar antaranya Saiful Ridzuwan Selamat, Zaquan Adha Abd Radzak dan Ferris Danial Mat Nasir.

Skuad ‘Rusa’ juga sudah melengkapkan keempat-empat import mereka iaitu Alain Akono, Diogo Campos Gomes, Fernando Barbosa Pereira serta Bae Beom-geun yang sebelum ini pernah bersama Devan di PJ City FC.

Selain itu, Kuching City FC turut menyasarkan untuk mara Liga Super dengan memperkasakan pasukan mereka dengan tujuh pemain baharu dengan tiga daripadanya skuad Piala Presiden dan dua pemain daripada pasukan UKM FC.

Manakala bagi pasukan pembangunan, hanya Selangor II dan Terengganu FC (TFCII) yang memiliki muka baharu setakat ini selepas Selangor II meng!kat dua pemain import dari Ghana iaitu George Attram dan Jordan Ayimbila serta seorang lagi pemain import dari Myanmar, Hein Htet Aung.

TFC II pula meny4mbar pemain import Jepun dari Kelantan, Masaki Watanabe.

Sumber-BH