Kena Ikut Arahan La, Kita Hidup Bermasyarakat

Ipoh: Polis men4han lelaki yang hampir menc3tuskan perg4duhan berb4ur perkauman di kedai runcit dekat Lahat, di sini.

Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz, berkata, susp3k berusia 47 tahun itu dit4han Bahagian Siasatan Jen4yah, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ipoh, 8.45 malam tadi susulan laporan pekerja wanita di kedai itu pada 2.50 petang semalam.

Katanya, laporan yang dibuat wanita itu adalah rentetan daripada tindakan susp3k yang mel4nggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kaw4lan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ketika memasuki premis berkenaan, 8.40 malam kelmarin.

“Apabila ditegur, susp3k mengeluarkan kata makian serta melud4h wanita itu sehingga perg4duhan hampir terc3tus. Bagaimanapun ianya sempat dihal4ng oleh seorang lagi pekerja kedai itu selain video yang sempat dir4kam ketika ins!den mula ditul4rkan.

“Susp3k dit4han selama 24 jam bagi membantu siasatan dengan dia turut mengaku berada dalam keadaan m4buk sewaktu kejadian,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, kes disiasat mengikut S3ksyen 160 K4nun Keseksaan serta S3ksyen 14 Akta Kesal4han Kecil 1955 iaitu menc4tuskan perg4duhan secara gempar di tempat awam selain bekelakuan aib.

A Asmadi berkata lagi, pemeriksaan turut mendapati susp3k memiliki tiga rekod jen4yah lampau dengan tindakan komp4un turut dikenakan terhadapnya kerana mel4nggar SOP PKPB.

“(Penah4nan susp3k menyebabkan) kes ini dianggap selesai. Bagaimanapun orang awam dinasihatkan untuk tidak menul4rkan (lagi) rak4man kejadian itu memandangkan ia boleh mendatangkan kemudaratan dan menggugat keharmonian antara kaum,” katanya

Sumber-MH