Pemain seperti Akhyar Rashid, De Paula tidak sepatutnya tersenarai

Kegagalan di Piala AFF seharusnya membawa 1,000 satu pengajaran buat kem negara khususnya dari sudut pemilihan pemain yang dilihat seperti tangkap muat dan tidak mengikut komposisi sebenar di setiap bahagian.

Malah, pemilihan pemain yang di bawa ke Singapura untuk kempen itu juga tidak berada dalam prestasi terbaik bersama kelab sama ada dalam sa!ngan Liga Malaysia ataupun di luar, dengan separuh anggota skuad lebih banyak memanaskan bangku simpanan.

Mungkin di mata barisan kejurulatihan menganggap faktor pengalaman adalah kriteria utama, namun kekal4han 1-4 di tangan Indonesia yang hanya mengguanakan kudr4t pemain di bawah usia 23 tahun harus diteliti semula.

Menurut pemerh4ti bola sepak tempatan, Dr Pekan Ramli, pengurusan pasukan kebangsaan terutamanya jurulatih, Tan Cheng Hoe perlu mengubah sistem pemilihannya agar lebih menyeluruh dengan meletakkan asas minit permainan sebagai keutamaan.

“Pertama, pemilihan pemain perlu dibuat mengikut prestasi dalam liga kerana jika pemain yang jarang ber4ksi (bersama kelab) tetapi dipanggil ke skuad kebangsaan, jelas menimbulkan apa sebenarnya justifikasi dan kriteria pemilihan.

“Kriteria pemilihan ken4 buat dengan betul. Kalau nak ambil pemain lebih berpengalaman, perlu ada penjelasan ken4pa dan sebab apa walaupun dia mungkin kurang minit permainan.

“Kita tak mahu ada isu kecergasan, disebabkan jarang ber4ksi sudah tentu kurang cergas, dan kita boleh nampak masa pasukan law4n Indonesia. Bayangkan pemain lebih berusia nak jumpa pemain jauh lebih muda atau kita cakap kereta kancil lama nak lumba dengan Myvi baharu, memang tak boleh lah kan.

“Jadi perlu adanya kriteria jelas tentang pemilihan pasukan supaya kita lebih jelas akan objektif dan sas4ran kita.

“Keduanya, wujudkan Jawatanku4sa Pemilihan Pemain yang dianggotai bekas pemain. Jadi jurulatih dan bekas pemain boleh berbincang melihat pemain yang difikirkan sesuai untuk pasukan,” katanya ketika dihubungi.

Menerusi tinjauan Arena Metro, apa yang dikongsikan Pekan yang juga Ketua Seksyen Sukan, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) ada benarnya, di mana barisan 24 pemain yang dipilih tidak berada pada presrasi terbaik.

Misalnya Shahrel Fikri, Akhyar Rashid, Dominic Tan dan beberapa lagi adalah pemain yang jarang diturunkan bersama kelab masing-masing, dan apabila diberikan peluang ber4ksi ternyata mereka gag4l membawa impak diharapkan.

Sebaliknya, satu kerugian yang amat besar apabila sekurang-kurangnya empat pemain baharu diketepikan sedangkan mereka cukup bertenaga dalam sa!ngan Liga Malaysia.

Empat pemain yang sebenarnya boleh mengat4si kepincangan dalam skuad utama adalah tonggak Kuala Lumpur City (KL City) iaitu Ryan Lambert dan Zhafri Yahya yang sebenarnya boleh mengisi kelomp0ngan di bahagian tengah negara.

Disamping itu, seorang lagi pemain KL City, Daniel Ting dilihat boleh digandingkan dengan Dion Cools di pertahanan tengah, sambil diapit Corbin Ong dan Matthew Davies yang turvt digug_urkan ekoran alasan kepen4tan selepas mengharungi jadual padat bersama Johor Darul Ta’zim (JDT).

Seorang lagi calon pemain tengah bert4han yang layak dipertimbangkan dalam skuad utama adalah tonggak tengah JDT, Afiq Fazail.

Begitupun bagi memberi k3seimbangan dalam pasukan dengan adunan pemain muda dan senior, tidak sal4h kiranya Amri Yahyah disenaraikan semula berdasarkan kepada prestasi mantapnya bersama Sabah FC musim ini.

Walaupun usianya sudah menjangkau 40 tahun, namun dia masih lincah dan cukup bijak apabila berada dalam kotak penalti yang boleh menghadirkan elemen kejut4n dengan gol-gol yang tidak disangka.