Kerajaan Negeri Sabah Menafikan Perkara Tersebut

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri Sabah menafikan ada mengeluarkan arahan mel4rang penceramah bebas, Ebit Lew meneruskan kerja amal di pantai timur Sabah.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Masidi Manjun, berkata pihaknya juga merujuk sama ada polis atau Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) ada mengeluarkan lar4ngan terhadap penceramah berkenaan.

“Kerajaan negeri tidak pernah mengeluarkan sebarang lar4ngan kepada sesiapa sahaja untuk melaksanakan kerja kebajikan di negeri ini. Polis dan ESSCOM juga menyatakan perkara sama.

“Cuma, di pantai timur Sabah tertakluk kepada peraturan perintah berkvrung, malah dil4rang pergi ke tempat tertentu kerana ada ris!ko keselamatan.

“Polis dan Angakatan Tentera Malaysia (ATM) memandang berat perkara ini agar tidak menjadi sas4ran sebarang cubaan jen4yah,” katanya pada sidang media perkembangan COV!D-19 Sabah, di sini, malam ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dakw4an kononnya kerajaan negeri mengeluarkan arahan agar pihak berkuasa mengh4lang Ebit meneruskan aktiviti amal di Semporna hari ini.

Masidi berkata, tiada lar4ngan dikenakan terhadap sesiapa termasuk penceramah bebas untuk melaksanakan kerja kebajikan, malah program seumpama itu juga disokong pihak polis.

“Namun, program itu perlulah dilaksanakan pada masa ditetapkan, bukan ketika masa lar4ngan.

“Ini kerana Semporna berada dalam Zon Keselamatan Pantai Timur Sabah (ESSZONE). Kita bukan mahu men4kutkan sesiapa tetapi kenyataannya kawasan ini masih berb4haya untuk dilawati dan masih tertakluk kepada perintah berkvrung,” katanya.

Perintah Berkvrung di kawasan ESSZONE termasuk Semporna dilaksanakan sejak 2013 berikutan peristiwa pencer0 bohan pengg4 nas Sulu di Lahad Datu bagi meng3kang anc4man rent4s sempadan termasuk pencvl!kan yang didal4ngi anggota mil!tan dari selatan Filipina.

Ebit dalam perkongs!annya di akaun Fac3book beliau hari ini menyatakan tidak dapat meneruskan misi bantuan di beberapa pulau di Semporna kerana tidak dibenarkan ke pulau terbabit selain diminta menghentikan bantuannya di daerah itu.

Beliau juga menyatakan terpaksa menangguhkan pembinaan sekolah kecil atau pusat kegunaan masyarakat setempat yang dirancangnya walaupun sudah menyediakan peralatan seperti kayu.

Berikutan situasi di Semporna itu, katanya beliau terus ke Tawau untuk menunggu penerbangan pulang.

Semalam, Ebit menyatakan berjaya mengislamkan seramai 490 orang masyarakat Bajau Laut atau Pala’u dari empat kampung di pulau-pulau sekitar perairan Semporna ketika menghantar bantuan makanan kepada penduduk di kawasan terbabit.

Sumber-BH