Ketua Jurulatih Kelantan FC Beri Ulasan

Kota Bahru: Meskipun t3was 0-1 ke atas Sarawak United FC dalam s4ingan Liga Perdana, petang semalam, namun Ketua Jurulatih TRW Kelantan FC, Marco Ragini tetap gembira dengan prestasi anak buahnya.

Ragini berkata, walaupun kec3wa kemenangan tidak berpihak kepada mereka namun persembahan cemerlang yang ditunjukkan anak buahnya semalam menjadi kebanggaannya.

Katanya, ini kerana selepas mengh4rungi lima perl4wanan, pemain semakin menunjukkan keserasian dan persefahaman sehingga memberi tent4ngan hebat kepada pelawat.

“Saya gembira bukan atas keputusan semalam tetapi transformasi yang ditunjukkan pemain kerana mereka menunjukkan pers4ingan dalam perl4wanan ke atas pasukan yang jauh lebih berpengalaman.

“Saya tidak melihat perbezaan yang begitu besar walaupun kita pasukan baru, cuma Sarawak bertuah apabila mendapat g0l hebat (gol jarak jauh) yang mungkin kita saksikan sekali sahaja dalam setahun perl4wanan,” katanya dalam sidang media selepas perl4wanan semalam.

Ragini berkata, peningkatan persembahan pemain dan penjaga gol wajar dipuji kerana mereka terlalu m3ntah berbanding pasukan lain yang kebanyakan terhasil daripada pasukan asal musim lalu.

“Kami masih memerlukan masa, dengan pemain yang kebanyakan baru beraksi kali pertama, saya juga masih belajar memahami peraturan kejuaraan ini, jadi persembahan hari ini (semalam) adalah yang paling terbaik kerana kita men3ntang pasukan yang teratas dalam liga.

“Cuma kami masih gag4l mencapai kemenangan di laman sendiri dan saya difahamkan penyokong Kelantan adalah penyokong yang tegar, jadi kami akan lebih bersedia pada perl4wanan akan datang untuk menang,” katanya.

Beliau berkata, ujian seterusnya sudah pasti pertemuan menarik antara Kelantan FC dan ‘adik’nya, Kelantan United Football Club (KUFC).

“Sejujurnya saya tidak bersetuju cara perl4wanan dianjurkan, kerana diadakan dalam tempoh dekat, kita l4wan tiga perl4wanan dalam tempoh tujuh hari, banyak pemain c3dera, kita faham situasi semasa Covid-19, namun keselamatan pemain perlu diutamakan,” katanya.

Sementara itu, Pengendali Sarawak United FC, E Elavarasan berkata, tuan rumah memang memberi tentangan hebat kerana kedua pasukan membvru kemenangan khususnya Kelantan yang beraksi di laman sendiri.

Katanya, peluang adalah 50-50 untuk pasukan menyamakan kedudukan meskipun Sarawak menj4ringkan gol pertama pada minit ke 37.

“Perlaw4nan ini boleh seri pun sebab 1-0, sebab itu minit-minit akhir kedua pasukan t4kut buat silap, cuma kita bernasib baik dapat bertahan hingga minit 90 berbekalkan satu gol itu, jadi ini tiga mata berharga buat pasukan,” katanya.

Katanya, faktor perl4wanan diadakan pada waktu petang juga sedikit sebanyak memberi cab4ran buat pemain kerana jelas beberapa pemain daripada kedua pasukan mengalami kekej4ngan otot dan berdepan cuaca p4nas.

“Seawal minit 45 kita dah panas, tapi kita kena terima, jadi penting untuk kita dapat gol awal yang bagi ny4wa yang baik, harap pemain dapat kekalkan persembahan tanpa k4lah dan penjaga gol yang membuat ‘clean sheet’ dalam lima perlawanan.

“Cuma dalam liga, kita kena kekal konsisten jika nak jadi juara, walaupun berada di kedudukan kedua sekarang, saingan masih panjang, ada masa awak main bagus, awak menang, ada masa awak main bagus, awak kalah,” katanya.

Sumber MH