Khur4fat Alam Maya

LAZIMNYA dahulu, objek khur4fat membabitkan tangk4l dan azimat hanya mampu diperoleh jika mengunjungi negara jiran, dukun atau pawang di pedalaman. Namun perubahan zaman menyaksikan semua itu mampu dibeli melalui platform jualan dalam talian atau e-dagang.

Ternyata pengguna tidak hanya ditawarkan produk kegunaan harian dan barangan rumah, malah boleh menempah pelbagai minyak pengasih, azimat, pelindung diri, tangk4l kebal, gelang tarik rezeki, batu sakti, tali pinggang anti s4ntau dan pelbagai barangan mist!k lain.

Tinjauan wartawan Harian Metro di beberapa laman web e-dagang popular mendapati pelbagai azimat dan t4ngkal yang jelas bertentangan akidah bebas dijual.

Antara paling laris di pasaran adalah tali pinggang panglima p3rang hitam dan baju wafaq p3rang yang did4kwa mampu melindungi diri dari b4haya jika dipakai di pinggang atau tubuh.

Melalui keterangan dilampirkan, si penjual mend4kwa barangan itu boleh dijadikan azimat apabila diletakkan di pintu rumah atau kereta sebagai pendinding diri, penunduk mvsuh serta alat anti svntau serta s!hir.

Malah turut ditawarkan azimat kulit kijang yang did4kwa memiliki aura istimewa untuk menjadikan di pemakai bertubuh kebal, dit4kuti j!n, menaikkan semangat serta memiliki kewibawaan tinggi.


MINYAK aura buluh perindu.

Turut menarik perhatian pelbagai jenis minyak pengasih yang menggunakan nama minyak puteri, minyak perindu asli, minyak rakyom dan pelbagai nama pelik.

Semua minyak ini dijual antara RM150 hingga RM600 sebotol, did4kwa dihasilkan ketika bulan mengambang khusus untuk kelihatan tampan, menundukkan individu disukai, pemikat dan pelar!s perniagaan.

Selain itu ada pelbagai azimat pelik dijual melalui dalam talian antaranya geliga kelapa, rotan songs4ng, raja kem3nyan, geliga lipan, teras delima dan besi kuning yang diyakini mampu membawa kemenangan ketika berjvdi selain digunakan golongan VIP untuk meraih sokongan dan kekayaan.


MINYAK harum pengantin.

Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Perang Saraf Media dan Informasi Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dr Noor Nirwandy Mat Noordin berkata, agak pelik apabila ada dalam kalangan masyarakat masih mempercayai objek dan amalan khvrafat ini walaupun teknologi maklumat berkembang.

Menurutnya, agak sukar menghak!s kepercayaan karvt dan mist!k terhadap objek mengarut terutama dalam kalangan individu cetek ilmu agama.

“Masyarakat perlu lebih berhati-hati dan merujuk ilmuwan berhubung rantaian produk dalam talian yang meragukan.

“Gaya pembelian dalam talian membabitkan produk yang menjurus kepada amalan bertentangan agama mampu membawa kepada kekufuran,” katanya.


AZIMAT.

Menurutnya, orang ramai dinasihati membina elemen pemikiran minda keselamatan iaitu cara pemikiran berasaskan kepentingan menilai secara krit!kal terhadap sebarang elemen kecenderungan pen!puan dan ideologi bertentangan norma asas agama Islam.

“Antara faktor mendorong berlaku khvrafat adalah mudah mempercayai perkara t4hyul, kecetekan ilmu agama dan terpengaruh dengan kelebihan seseorang atau benda,” katanya.

Perbuatan syirik ibarat racvn dalam badan

“(Perbuatan) khur4fat ini tidak mengira zaman. Sebelum ada banyak kemudahan atau pada zaman serba canggih kini, khur4fat tetap wujud,” ujar Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad.

Menurutnya, umat Islam perlu menjauhi atau mengelak daripada terj3bak perkara khvrafat yang boleh mendatangkan syirik.

“Khvrafat adalah dosa yang tidak boleh diampunkan. Umat Islam perlu elak terj3bak perkara khurafat kerana ia membawa kepada syirik,” katanya.

Beliau turut membidas aktiviti penunggang agama menjual tangkal menggunakan platform media sosial.

Katanya, kepercayaan karut tidak sepatutnya dilayani umat Islam.

“Sama ada ditawarkan dalam bentuk kemudahan maya dan sebagainya, kita perlu menep!s dan mengelak perkara ini.

“Pembekal barangan ini jangan ambil kesempatan. Agama tidak boleh ditukar ganti atau dijual dengan kebendaan.

“Perkara seperti ini sanggup dilakukan mereka yang menjadi hamba kebendaan.

Nabi menyebut cel4kalah manusia yang jadi hamba kepada dinar atau dirham (wang ringgit),” katanya.

Sementara itu, pendakwah terkemuka, Ahmad Dusuki Abd Rani berkata, kesan kepercayaan amalan khvrafat atau syirik umpama racvn yang memud4ratkan tubuh badan.

“Jangan ambil atau percaya benda khvrafat ia macam racvn hingga menyebabkan amalan seseorang itu tidak diterima.

“Bah4ya lagi kalau dia mat! dalam keadaan syirik tanpa sempat bertaubat.

“Dalam Islam diajar cepat bertaubat dan perbetulkan segera kesalahan. Jangan biar ia terus menguasai diri,” katanya.

Sumber-MH