Kisah Mak Gurd Cur! Tumpuan Ramai

Kuantan: “Memang ada yang pandang rendah, gelarkan pekerjaan saya ‘l0w cl4ss’ (kelas bawahan) dan kata ia tidak sesuai dengan saya, namun saya anggap sudah ditakdirkan mencari rezeki dalam bidang ini,” kata pengawal kesel4matan, Nurul Nazifah Zahari, 23.

Ibu tunggal anak dua itu berkata demikian sebagai reaksi kepada pertanyaan orang mengenai kerjayanya dalam bidang yang dipel0pori lelaki.

Dia yang tinggal di Bukit Setongkol, di sini turut berkongsi kisahnya di TikTok yang mendapat perhatian pengguna media sosi4l, malah membuat video menjawab pertanyaan orang ramai mengenai pekerjaannya yang meraih lebih 360,000 tontonan.

Bercerita lanjut, Nurul Nazifah yang kini bertugas di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Gudang Rasau berkata, dia tidak pernah m4lu hanya kerana mencari rezeki sebagai pengawal kesel4matan sebaliknya seronok dengan pekerjaannya itu.

“Saya baru sebulan lebih bertugas di sekolah itu, tetapi sebelum ini pernah menjadi pengawal kesel4matan di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) selama dua tahun.

“Pengalaman dahulu amat membantu, cuma ada beza suasana kerja di hospital dan sekolah.

“Di hospital lebih menc4bar malah saya pernah dit4mpar pelawat yang enggan mengikut peraturan waktu melawat. Ia pengalaman yang tidak pernah buatkan saya s3rik,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

“Tugasan di sekolah kini tidak begitu b3rat kerana pelajar belum hadir ke kelas untuk sesi pengajaran dan pembelajaran (P&P) secara bersemuka.

“Akan datang mungkin lebih menc4bar terutama apabila pelajar kembali memulakan sesi persekolahan.

“Apa pun, saya bersyukur kerana ada pekerjaan ketika ramai dibuang kerja akibat pand3mik Cov!d-19,” katanya.

Dakw4nya, ramai yang memandang hin4 sebaik tahu dia bekerja sebagai pengawal kesel4matan termasuk orang terdekat dengannya, tetapi dia tidak mengambil s3rius pandangan itu sebaliknya mengambil sudut yang positif.

Katanya, dia hanya mahu aur4 positif mewarnai kehidupannya bahkan pengawal kesel4matan adalah pekerjaan halal yang tidak perlu dipertik4ikan sesiapa.

“Menjadi pengawal keselamatan menuntut saya untuk menghadap pelbagai ker3nah dan ragam manusia walaupun segelintir orang luar fikir ia kerja yang santai.

“Itu hakikatnya dan kepada wanita di luar sana yang berminat lakukan pekerjaan ini, teruskan saja. Jangan m4lu dan persiapkan fizikal serta m3ntal.

“Dorongan saya untuk terus bekerja adalah dua anak yang masih kecil, jadi saya perlu berusaha k3ras. Saya juga menjual kek dan kuih termasuk secara siaran langsung di Bigo dan TikTok bagi menambah pendapatan,” katanya.

Sumber-MH